субота, 24 грудня 2022 00:20

Твердопаливний котел не боїться перепадів напруги

Автор: MIROVIK.COM.UA
  Твердопаливні котли традиційного горіння мають просту схему управління. Вмикати-вимикати котла, налаштовувати його роботу, змінювати потужність може кожен. Для регулювання і налаштування не потрібно викликати майстра зі спеціалізованим обладнанням
Твердопаливні котли традиційного горіння мають просту схему управління. Вмикати-вимикати котла, налаштовувати його роботу, змінювати потужність може кожен. Для регулювання і налаштування не потрібно викликати майстра зі спеціалізованим обладнанням

Газовому потрібна правильна синусоїда струму

— Цієї зими газового котла не вмикаю, — каже 53-річний Олександр Іващенко з міста Боярка Київської області. — Бо зі стрибками напруги боюся його зіпсувати.

Олександр живе у приватному будинку площею майже 200 кв. м. У котельні має два котли — газовий і твердопаливний. Обидва приєднані до системи парового опалення. Воду по системі ганяє електричний насос.

— Раніше грівся в основному газовим котлом, — продовжує. — "Дровника" мав для підстрахування й економії. Запускав у вихідні й тоді, коли у дворі назбирувався хмиз. Або в сильні морози. Так економив кілька сотень гривень на місяць.

Цієї зими жителі Боярки живуть у режимі постійних відключень електроенергії: аварійних, планових. Світла немає по 6–8 год.

— Щоб хата не замерзла, я купив акумулятора ємністю 100 кіловат на годину й інвертора, який перетворює 12 вольт на 220. На такому струмі працюють всі електропристрої в будинку, окрім газового котла. Бо йому, як пояснили електрики, потрібна правильна синусоїда — одна з характеристик струму. Довелося купувати ще одного інвертора, віддав ще 10 тисяч гривень. Але котла так і не вмикаю, бо від цих стрибків його плата управління глючить, вимикається, виникають помилки. Боюся, що одного разу згорить.

Будинок обігріває твердопаливним котлом. Він працює на дровах, вугіллі, тирсі, щепі, соломі, гіллі, кукурудзяних качанах.

— У хаті завжди тепло, — каже Олександр Іващенко. — Паливо в котлі горить, насос ганяє по системі воду. Як світло зникає, то насос переключаю на акумулятор. Його повного заряду вистачає, щоб насос працював три доби. Щойно електрика з'являється, переключаю насос на мережу, а акумулятор ставлю на зарядку.

Палива для твердопаливного котла заготовив ще влітку.

— Тоді якраз говорили, що рашисти можуть побити ракетами нашу газову мережу, можливі перебої з паливом, — говорить Олександр Іванович. — Я настягував у двір усе, що може горіти в моєму "дровнику". Зібрав 10 кубомет­рів, не витратив і копійки. Порізав старі акації й тополі за двором. Склав гілля, стару опалубку, обрізки дощок. Усе це ми раніше спалювали, як сміття.

Зараз ви читаєте новину «Твердопаливний котел не боїться перепадів напруги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути