середа, 28 лютого 2024 22:21

"Замішані польські ліві радикальні сили. Які згадують нам Бандеру" - чому у Польщі блокують кордон і кому це вигідно

Чому поляки блокують кордон з Україною, чи є тут російський слід та чому до водіїв не їдуть представники українських консульств та офіційних установ в Києві. У якому стані далекобійники зараз і що треба, аби зняти блокаду. Про це все в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Сергій Ванат, волонтер, співзасновник фундації Ukrainian Freedom Force Foundation.

Фундація першою в Польщі звернула увагу на ситуацію на кордоні. В грудні, коли польські перевізники вперше вийшли на протест, забезпечували українських водіїв гуманітарною допомогою, зараз теж продовжують. Сергій регулярно їздить з Вроцлава на пункти пропуску "Корчова" та "Медика". Мешкає в найближчому готелі, щодня навідує водіїв - підтримати, допомогти в перемовинах з польськими протестувальниками та в питаннях побуту. За волонтерські кошти фундація купує продукти, медикаменти, воду.

Сергій - колишній атовець. Говоримо з ним в авто, коли після кількаденного відрядження повертаємось з кордону у Вроцлав.

Чому виникла ситуація з блокадою?

Європарламент дозволив транзит українського зерна через Польщу у квітні 2022 року. Але польські й українські олігархи щось крутять між собою, і частина українського зерна осідає в Польщі. Поляки кажуть, це сильно б'є по їхнім кишеням. Вони не отримують дотацій, тому мають збитки, бо складно конкурувати з нашим зерном, більш дешевшим.

Поляки вважають, що агрохолдинги в Україні поглинають менших фермерів, які змушені за копійки продавати їм зерно. Воно в свою чергу витісняє польське. Через це ціна польського зерна й кукурудзи впала в половину. Раніше вони продавали по 1400 злотих за тону, а зараз - по 600. Виходять в нуль і нічого не заробляють.

Тримають в заручниках по 2000 людей в одному місці

Вони не проти того, щоб зерно йшло транзитом. Але Європарламент не йде їм на поступки.

Блокування кордону - спосіб, щоб їх почули. Хоча це абсолютно неприйнятно й незаконно. Бо по суті тримають в заручниках по 2000 людей в одному місці, в антисанітарії та під моральним тиском. Ні помитись, ні в туалет сходити, води теж часто немає. Це протиправні дії з точки зору людяності.

Автор: надане Сергієм Ванатом
  Сергій Ванат, волонтер, співзасновник фундації Ukrainian Freedom Force Foundation.  Фундація першою в Польщі звернула увагу на ситуацію на кордоні. В грудні, коли польські перевізники вперше вийшли на протест, забезпечували українських водіїв гуманітарною допомогою, зараз теж продовжують. Сергій регулярно їздить з Вроцлава на пункти пропуску "Корчова" та "Медика". Мешкає в найближчому готелі, щодня навідує водіїв
Сергій Ванат, волонтер, співзасновник фундації Ukrainian Freedom Force Foundation. Фундація першою в Польщі звернула увагу на ситуацію на кордоні. В грудні, коли польські перевізники вперше вийшли на протест, забезпечували українських водіїв гуманітарною допомогою, зараз теж продовжують. Сергій регулярно їздить з Вроцлава на пункти пропуску "Корчова" та "Медика". Мешкає в найближчому готелі, щодня навідує водіїв

І негативний вплив на економіку України.

І Європи теж. Цими діями наносять збитки європейським ринкам, бізнесменам. Бо українські перевізники закуповують в Європі різний товар, продукти, паливо. А зараз роблять це в рази менше. Коли машина далекобійника стоїть, а не працює, це напряму впливає на товарообіг. Тому ситуація ненормальна. Краще хай би йшли під свої ужонди та міністерства, і там вимагали відповідей та рішень. Блокування кордону - це злочин.

Які вимоги в польських фермерів?

Головна - щоб товари, які їдуть з України, доставлялись до кінцевого пункту, а не залишались в Польщі. Щоб Брюссель, Україна та Польща сіли за стіл переговорів.

Чи є тут слід Москви?

Ця ситуація точно вигідна росії. Вона виступає третьою стороною, яка хоче, аби Україна стала на коліна. Ми могли бачити на просторах інтернету, як польські трактористи закликали Путіна навести лад в Брюсселі, Україні й Польщі.

Польські трактористи закликали Путіна навести лад в Брюсселі

Можливо, ці протестанти не зовсім фермери, а радикально налаштовані, зацікавлені у ворожнечі люди. Або й проплачені тією ж третьою силою - російською владою. Підозрюю, що тут замішані польські ліві радикальні сили, які до сьогодні згадують нам Бандеру й Волинську різню. Вони і закликають до ненависті українців.

Автор: Анна ЛАКИЗА
  Українські водії змушені в прямому сенсі жити на кордоні - в умовах, які є далеко не найкращими
Українські водії змушені в прямому сенсі жити на кордоні - в умовах, які є далеко не найкращими

Блокада впливає на темпи доставки зброї до України. Тут теж є очевидна вигода Росії, правда ж?

Не забуваємо, що Польща є транзитною країною для постачання зброї Україні: оборонних систем, боєприпасів. Якщо між нами буде конфлікт інтересів - Росія плескатиме в долоні. Наприклад, якщо Польща заборонить такий транзит. Та й перекриті кордони зараз, як не крути, сповільнюють доставку зброї та гуманітарної допомоги. Менше зброї - слабший фронт, це очевидно.

Російська рука робить довкола України таку політичну обстановку, за якої ми були б змушені йти з ними на перемовини

Також російська рука робить довкола України таку політичну обстановку, за якої ми були б змушені йти з ними на перемовини. Це стосується не тільки Польщі. Взяти, наприклад, Угорщину, яка має право голосу в Європарламенті й періодично блокує надання фінансування Україні.

Яке рішення може бути?

Доволі просте. Якщо українське зерно дійсно за документами має прибути до іншої країни, наприклад, африканських держав, то хай туди доїжджає. Транзит - значить транзит. Бо частково позицію поляків можна зрозуміти. Але аж ніяк не методи, якими вони діють. Це жорстоко - блокувати кордон з країною, яка воює. Порушення всіх міжнародних прав.

Автор: Анна ЛАКИЗА
  На польсько-українському кордоні скупчилося чимало вантажівок. Їх заблокували польські протестувальники
На польсько-українському кордоні скупчилося чимало вантажівок. Їх заблокували польські протестувальники

Чи очікуваними були такі методи спротиву від поляків?

Я мешкаю тут три роки. Бачив величезний обсяг допомоги, яку надала Польща з початком повномасштабного вторгнення. Це був шалений ритм, особливо перші півроку.

В грудні торік була ситуація, коли мітингували польські перевізники. Мовляв, українські далекобійники забирають їхню роботу. Але це абсурд. Бо чомусь поляк, наприклад, не поїде на Харківщину чи Херсонщину, туди, де стріляють. Він довозить товар до Львова, а далі - ні-ні. Самі ж відмовляються від роботи.

На днях я говорив з польськими перевізниками. Вони проти блокади, бо й самі страждають, несуть збитки, які їм ніхто не покриє. Хіба доведеться добиватись в судах. Ці мітингарі шкодять і своїм же далекобійникам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жизнь в собачій будкі" - як водії з України виживали на заблокованому кордоні з Польщею (фото, відео)

Чи достатньо робить польська й українська влади для врегулювання конфлікту?

Коли Дональд Туск прийшов знову до влади (вдруге став прем'єр-міністром Польщі в грудні 2023 року. - ред) - українці з того тішились, що він нарешті вирішить конфлікт. Його риторика дійсно направлена на підтримку України, але ж і на інтереси свого народу він мусить зважати. До того ж, йому ставлять палиці в колеса. Бо є ще багато можновладців в Польщі, які підтримують зовсім інші інтереси. Треба йому дати час. Ця ситуація важка в політичному плані.

Водіям треба конкретна допомога: провізія, медикаменти, вода, юридичні консультації

Щодо української влади: за два місяці блокали я двічі бачив, коли до водіїв приїхали консули. В грудні, і ось на днях. Поговорили трохи, на тому все.

Однак водіям треба конкретна допомога: провізія, медикаменти, вода, юридичні консультації, бо часто вони не знають своїх прав, адже перебувають на території чужої країни.

Поки що ці питання перекриваємо ми, волонтери.

Розкажіть про свою діяльність на кордоні.

Ми стали єдиними представниками з волонтерського десанту на території Польщі, які приїхали до водіїв - подивитись, розібратись і допомогти. Вони відчувають себе покинутими. Ми працюємо з ними вже другу блокаду, і знаємо ситуацію з середини.

Крім закриття гуманітарних потреб, допомагаємо в перемовинах з польською поліцією, протестувальниками та місцевою владою. Доводиться виконувати роботу дипломатичних представництв за кордоном.

Автор: Анна ЛАКИЗА
  Воду українські водії мають завдяки ось таким бюветам
Воду українські водії мають завдяки ось таким бюветам

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цукор, яйця, курятина: Польща склала "чорний список" української продукції

В якому стані водії?

Киплять. Уявіть, як то жити в машині по півмісяця, без належних санітарних умов. Туалетів нормальних немає, щоб помитись, треба йти пішки в душ за пару кілометрів, і це в кращому випадку. Магазини бувають за 500 метрів, якщо пощастить, бо багато водіїв просто стоять серед полів. Гроші також закінчуються. Люди хочуть додому, до сімей. Періодично у них здають нерви, тоді збираються і гуртом йдуть до польських протестувальників, щоб поговорити. Однак поліція їх не пускає.

Туалетів нормальних немає, щоб помитись

Взимку було дуже важко, адже фури треба було прогрівати, а для того йшло багато палива. Ми купували їм солярку. І газові балони, щоб могли зварити поїсти чи підігріти воду. Багато водіїв хворіють. Недавно був випадок, що в одного закінчився інсулін, то його без черги випустили в Україну.

Яка ситуація зараз на кордоні?

Усі пункти пропуску заблоковані, крім одного. На "Корчовій" блокаду зняли. Протестувальники перейшли на іншу дорогу - тепер блокуватимуть кордон на в'їзд вантажівок з України до Польщі.

Зараз ви читаєте новину «"Замішані польські ліві радикальні сили. Які згадують нам Бандеру" - чому у Польщі блокують кордон і кому це вигідно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути