Коли Росія звернула не туди? Спойлер: альтернатив не було

Якби Росія відпустила Ічкерію - вона отримала б шанс стати національною державою і розвиватися демократичним шляхом. Та чи були політики, готові це зробити?

Не хотів розводитися на цю тему, але надто часто вона звучить у бесідах із західними партнерами: коли Росія звернула не туди? Цим же питанням переймаються "хороші русскіє": вони шукають момент, коли стався злам траєкторії, коли хороший Борис Єльцин перейшов у поганого Володимира Путіна, коли Росія, що стала на шлях демократичного розвитку, повернулася назад, - забуваючи про розстріл парламенту й першу чеченську війну.

Поворот міг би статися, якби відпустили Чеченську республику Ічкерію. За нею би пішли інші національні республіки, але цей процес деколонізації укріпив би національне ядро і міг би перемкнути Росію на шлях формування національної держави

Не було, не було ніякого повороту до демократії. І розвилки не було. Інші шляхи приводили до Руцкого, Макашова, Зюганова, Жириновського, Примакова, Степашина. Суцільне лихо, одні чорти. Без варіантів. Поворот міг би статися, якби відпустили Чеченську республику Ічкерію. За нею би пішли інші національні республіки, але цей процес деколонізації укріпив би національне ядро і міг би перемкнути Росію на шлях формування національної держави. Ймовірність успіху не дуже велика, але це могло статися. Збереження ж імперського, колоніального характеру держави не залишало (і не залишає) жодного шансу на зміну історичної траєкторії.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі