Свято народження нації, яке необхідно прожити

Єврейське свято Песах - символ розриву з рабством, соціальної трансформації суспільства. Чого воно вчить усіх нас?

Сьогодні ввечері євреї святкують Песах, найбільше свято. Єврейський Песах і християнська Пасха мають спільні корені, але зовсім різні конотації, адже присвячені зовсім різним подіям. Християнська Пасха (Великдень) - це свято Воскресіння, символ перемоги життя над смертю. Єврейський Песах - це свято Свободи, символ народження народу. (Ісус прийшов в Єрусалим на Песах, ось звідки зв'язок таких різних свят. А прийшов на Песах, бо це було величезне святкове зібрання.)

Психологія рабів і вільних людей, "зрада" і перемога, зміна поколінь, активна меншість і пасивна більшість, спротив старих еліт та їх розкол, проблема лідерства і потреба у візії майбутнього - всі ці питання постають перед нами в історії Виходу так, ніби це було не три тисячі років тому, а відбувається зараз

Хоча це єврейське релігійне свято, але в ньому є певна мудрість для українців-християн і навіть українців-атеїстів. Свято Свободи, звільнення з рабства, розриву з імперією, прийняття на себе відповідальності за власну долю має значення для всього людства. Книга Вихід, друга книга Біблії, фактично описує архетип будь-якої соціальної трансформації - зокрема тієї, учасниками якої нам випало бути. Психологія рабів і вільних людей, "зрада" і перемога, зміна поколінь, активна меншість і пасивна більшість, спротив старих еліт та їх розкол, проблема лідерства і потреба у візії майбутнього - всі ці питання постають перед нами в історії Виходу так, ніби це було не три тисячі років тому, а відбувається зараз. Власне, воно зараз і відбувається. Ця архетипічна історія нам знайома не лише з книжок. Ми проходимо її самі. Дуже хочеться вірити, що скоро дійдемо до омріяної мети.

Ця стара історія стала основою і джерелом натхнення для сотень подібних історій руху до свободи в різні часи й на різних континентах. Але від євреїв традиція вимагає не просто читання й переказування, а переживання: "В кожному поколінні, у всі часи кожен мусить вважати, що це він сам вийшов з Єгипту". Бо ж ви напевно пам'ятаєте Віктора Франкла: "Цінності не можна передати, на них не можна вказати, їм не можна навчити, вони повинні бути пережитими". Не можна стати вільним тому, що тебе відпустили. Не можна стати вільним раптово. Рабство вичавлюється із людей і суспільств по краплі їхніми власними зусиллями.

Всім нам бажаю того, чого прагнемо найбільше, - Перемоги заради можливості жити вільними людьми у власній вільній країні. А всіх євреїв вітаю зі святом і бажаю, як традиційно зичать, - веселого і кошерного Песаха!

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі