пʼятниця, 26 квітня 2024 17:08

Сі Цзіньпін зустрівся з Ентоні Блінкеном у Пекіні: про що говорили

Сі Цзіньпін зустрівся з Ентоні Блінкеном у Пекіні: про що говорили
Китай і США мають взяти на себе відповідальність за мир у світі. Фото: МЗС КНР

Китай і Сполучені Штати Америки мають узяти на себе відповідальність за підтримання стабільності та миру у світі.

Про це під час зустрічі із державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Пекіні заявив лідер китайський лідер Сі Цзіньпін, передає МЗС КНР.

"Я завжди вважав, що велика держава має поводитися з розумом і відповідальністю великої країни. Китай і США повинні подати приклад такої поведінки і взяти на себе відповідальність за мир у всьому світі та сприяти глобальній єдності", - сказав він.

Під час зустрічі Сі з президентом Джо Байденом у Сан-Франциско в листопаді торік вони запропонували п'ять принципів двосторонніх відносин, серед яких правильне розуміння один одного, спільне врегулювання розбіжностей і спільна відповідальність великих держав, а також взаємовигідна співпраця та сприяння обмінам між людьми.

"Коли основні принципи встановлено, інші проблеми легше буде вирішувати. Китай готовий співпрацювати, але співпраця має бути двосторонньою. Ми не боїмося конкуренції, але вона має бути спрямованою на спільний прогрес, а не грою із нульовою сумою", - сказав Сі Цзіньпін.

За його словами, обидві країни можуть мати своїх друзів і партнерів, але не націлюватись одна на одну та не протистояти і не шкодити одна одній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Столтенберг зробив гучну заяву про Китай і його підтримку РФ

"Китай радий бачити впевнені, відкриті та процвітаючі Сполучені Штати і сподівається, що США також зможуть сприймати розвиток КНР у позитивному світлі", - підсумував лідер Китаю.

Блінкен, згідно з повідомленням МЗС КНР, відзначив позитивні зрушення у співпраці між двома країнами після листопадового саміту лідерів у Сан-Франциско та зауважив, що сучасний світ стикається з багатьма складними викликами, які потребують взаємодії між Вашингтоном і Пекіном.

"Під час мого візиту до Китаю американці з усіх прошарків суспільства сподіваються побачити покращення американо-китайських відносин", - сказав він, додавши, що США не прагнуть нової холодної війни чи протистояння з Китаєм і сподіваються на підтримання постійного зв'язку.

У Китаї заперечують причетність до підтримки російської війни проти України. Також там називають законною торгівлю з РФ і стверджують, що уряд країни забезпечує ефективний контроль за експортом товарів військового призначення і подвійного використання.

Нещодавно державний секретар США розкритикував Китай за підтримку оборонної промисловості Росії.

Зараз ви читаєте новину «Сі Цзіньпін зустрівся з Ентоні Блінкеном у Пекіні: про що говорили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути