субота, 20 квітня 2024 10:00

В очікуванні зброї, грошей і тепла

В очікуванні зброї, грошей і тепла

Великою мірою трагічний тиждень для України. У середу Росія завдала ракетного удару по Чернігову, 18 людей загинуло. У п'ятницю - приліт по Дніпру та області. Влучання в багатоквартирний будинок. Імперія зла множить свої злочини. Одна жінка з Дніпра розповідає в ФБ: "Щойно я написала свої доньці: доця, було три вибухи, ракети ще летять на місто, суп в холодильнику, їж, мене не турбуй, я працюю… It`s my life"…

Так і живемо. Але - живемо! Старий Чернігів - одне з головних міст давньої Київської Русі. Вперше згадується в літописі 907 року, за півтора століття до заснування Москви. Щиро віримо і сподіваємося, що і Чернігів, Дніпро, та інші українські міста будуть жити й квітнути ще багато віків і після Москви, і після Росії.

Тим часом Ізраїль, який свого часу уславився переможною "шестиденною війною", пережив "одноденну" війну. Ракетного удару по Ізраїлю завдав Іран. Союзники та ППО Ізраїлю збили фактично всі ракети та дрони, які летіли на країну. В знищенні іранських ракет також брали участь Єгипет та Йорданія, які ніколи до союзників Ізраїлю не належали. Уже в п'ятницю Ізраїль мовчки атакував Іран. За наявною інформацією, були уражені об'єкти, що мають стосунок до ядерних програм Ірану. Ще одна "дивна" війна в історії людства.

Сили СБУ та спеціальних операцій знищили на Брянщині російську РЛС "Небо", вартістю більше $100 млн. В Мордовії дроновими ударами ЗСУ було атаковано російський загоризонтний радар 29В6 "Контейнер", на Ставропільщині вперше за всю війну збито російський бомбардувальник-ракетоносій ТУ-22 М3

Сили СБУ та спеціальних операцій знищили на Брянщині російську РЛС "Небо", вартістю більше $100 млн. В Мордовії дроновими ударами ЗСУ було атаковано російський загоризонтний радар 29В6 "Контейнер", на Ставропільщині вперше за всю війну збито російський бомбардувальник-ракетоносій ТУ-22 М3 (кажуть, що саме він обстрілював Дніпро). Також вперше українській ППО вдалося збити ракети Х-22. І на дигестив Збройні сили України завдали масованого удару по військовому аеродрому в окупованому Криму. Знищено 4 установки ППО С-400, пункт управління протиповітряної оборони, та апаратуру стеження за повітряним простором.

Все це виглядає, як попередня робота по Кримському мосту. І то є добре, бо ж, як відомо, є час будувати мости, і є час їх руйнувати. А український ВПК вдосконалив береговий ракетний комплекс РК-360 МЦ, більш відомий, як "Нептун". Тепер українські ракети здатні долати відстань 3000 км. Росія велика, але - досяжна!

У п'ятницю генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що країни Альянсу провели ревізію власних ресурсів і готові найближчим часом передати Україні нові системи протиповітряної оборони. Що заважало зробити таку ревізію раніше, чомусь не повідомляється.

Доки в Сполучених Штатах тривають внутрішні політичні розбірки, які ускладнюють надання військової допомоги Україні, нам щосили допомагають європейські партнери. Нідерланди заявили про допомогу в обсязі 4 мільярдів євро. З них 350 мільйонів - на обслуговування та озброєння винищувачів F-16, які мають бути в Україні ще до початку літа.

Деколонізація Росії має обов'язково відбутися, і проведе її Україна

Важливі рішення минулого тижня ухвалила ПАРЄ. Парламентська асамблея визнала російського диктатора Володимира Путіна нелегітимним, заявила, що російські нафтопереробні заводи є, по суті, об'єктами військової інфраструктури, а тому цілком законно нищаться ЗСУ.Але найважливіше: ПАРЕ закликала до деколонізації Росії. І це - глобальна перспектива. Бо аж до сьогодні Росії, яка навчилася прикидатися жертвою, на відміну від інших світових імперій, вдавалося замовчувати тему власної колоніальної агресії. Крига скресла. Деколонізація Росії має обов'язково відбутися, і проведе її Україна.

В Угорщині захвилювався прем'єр Орбан. Він каже, що Європа перебуває за крок від того, аби скерувати до України свої миротворчі контингенти… Коли Орбан хвилюється й переживає - це добрі новини! Хай хвилюється. Аргентина подала заявку про вступ до НАТО! Світ змінюється значно швидше, ніж нам видається.

Журнал "Time" опублікував рейтинг "100 найвпливовіших людей року". Від України в цьому списку - глава президентського офісу Андрій Єрмак. No comments.

В українських кінотеатрах в ці дні показують фільм української режисерки Ірини Цілик "Я і Фелікс", з незрівнянним Іздриком в одній з головних ролей. Стрічку знято за романом Артема Чеха (чоловіки Ірини Цілик і ветерана ЗСУ) "Хто ти такий?". Критики кажуть, що вже можна говорити про новітнє українське кіно, як про окремий феномен. Сходіть, гляньте. То - й про нас із вами.

В Україну прийшло тимчасове похолодання. Бо так і має бути, кажуть одесити. Бо "Песах", і "вихід з Єгипту". Далі буде тепло, далі буде весна.І ми потроху виходимо зі своїх віковічних "єгиптів" також. Очікуємо добрих новин зі США, де в ніч на неділю за Києвом Конгрес має проголосувати пакет української допомоги. Весна має повертатися з добрими новинами. Хай так і буде!

Зараз ви читаєте новину «В очікуванні зброї, грошей і тепла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути