субота, 14 червня 2008 13:24

Як допомогти собі при серцевому нападі

Як допомогти собі при серцевому нападі
Серцевий напад може трапитися з кожним і у будь-який момент. Вік ішемічних загострень і інфарктів катастрофічно знижується. Почастішали випадки інфарктів навіть у підлітків. А серцеві захворювання у молодих людей стали нормою (пригадайте футболістів, що помирають на полі ). Будь-який кардіолог вам скаже, що 80-90% успіху при лікуванні інфаркту міокарду залежить від правильно наданої першої допомоги і головна причина смерті при кардіологічних загостреннях - це невчасне надання елементарної допомоги хворому. У більшості таких випадків просто нікого не виявляється поряд і нікому допомогти хворому.

Головний принцип надання екстреної кардіологічної допомоги - повернути серцевому м`язу нормальний ритм і таким чином стимулювати механізм регулювання діяльності серцево-судинної системи. Дуже важливо не втратити свідомість із-за недостатньої оксигенизации (простіше кажучи, недостатнього забезпечення киснем мозку). Остаточне порушення серцевого ритму і кровопостачання як самого серця, так і мозку приведе до смерті. Як же людина може допомогти собі в такій ситуації?

Отже, головне відразу, не втрачаючи часу, почати голосно кашляти. Якщо у вас виник різкий біль у області серця і лівого плеча, порушення серцевого ритму, утруднене дихання, то відразу ж, не замислюючись про причини, не намагаючись згадати, які ліки треба в даній ситуації приймати, не намагаючись когось кликати або дзвонити, просто пригадайте цю пораду і починайте голосно кашляти. Тому що буквально через декілька секунд ви можете знепритомніти і вас вже більше ні що не врятує. Пройдіть через гостру фазу нападу, а вже потім телефонуйте в швидку, приймайте ліки, кличте сусідів і т.д. Глибокий вдих, досить різкий кашель - ось ваш порятунок в даній ситуації. Активне дихання забезпечить насичення киснем, різке скорочення легенів забезпечить масаж серцевого м`яза. Кашляти треба поки не пройде гостра фаза нападу. Таким чином, ви не втратите свідомість і зможете прийняти подальші міри (прийняти ліки, подзвонити і т.д.), повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Як допомогти собі при серцевому нападі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути