вівторок, 12 грудня 2006 18:52

Приватний смітник окупився за рік

Автор: фото: Максим КАВУН
  Чотири роки тому Леонід Чайковський із Гайсина Вінницької області витратив на облаштування сміттєзвалища власних 35 тисяч гривень
Чотири роки тому Леонід Чайковський із Гайсина Вінницької області витратив на облаштування сміттєзвалища власних 35 тисяч гривень

"Почалося все чотири роки тому, — розповідає 58-річний Леонід Чайковський із райцентру Гайсин Вінницької області. — Жінка мене ледь не вигнала з дому, коли я майже всі гроші вклав у смітник. Колеги і родичі крутили пальцем біля скроні".

Чайковський працював головним венерологом району. Власником єдиного в регіоні приватного смітника став після розмови з колишнім міським головою.

— Підвозив якось його, а він жаліється: "Нема куди сміття сипати, хоч плач". Я й кажу: "Давай зроблю приватний смітник". Він зрадів: "Давай". Я й узявся.

Чайковському виділили 7 га землі за 10 км від райцентру.

— Цього Гайсину на 100 років вистачить, — запевняє чоловік.

На створення смітника він витратив близько 35 тис. грн.

— Заплатив за оренду, оформлення різноманітних дозволів, підготував землю — утрамбував, обсипав. Трактора придбав. Та це ще недорого. Он у Барі (райцентр на Вінниччині. — "ГПУ") місцевій владі новий полігон для сміття обійшовся у 200 тисяч гривень. Узагалі ж "сміттєвий" бізнес — значно краща копійка, ніж пенсія головного лікаря, — пояснює Чайковський. — Я вже дідусь. Маю трьох дітей, четверо онуків. Крутитися якось треба.

Отримують щомісяця десь по тисячі гривень

Вкладені гроші чоловік повернув за рік.

— Значно більше нервів на те все потратив, — бідкається. — Але головна проблема — ніхто не хоче на свалці працювати. Кажуть, не престижно. А я, лікар, працюю.

Зараз на смітнику четверо людей збирають між відходами брухт, скло, макулатуру. Потім здають до пунктів збору. 30 відсотків заробленого віддають власникові, а решту залишають собі. Отримують щомісяця десь до тисячі гривень. Це майже вдвічі більше, ніж середня зарплата у Гайсині.

14-річний Федько каже, що йому останнім часом таланить. Хлопець заробляє за тиждень по тисячі.

— Багато заліза траплялося, — пояснює.

На смітник Чайковського непотріб викидають переважно підприємства. Їм це  вигідніше, ніж везти на комунальні звалища. Платять по 2,5 грн за кубометр сміття. У Вінниці за той самий об"єм треба викласти 9 грн 80 коп.

— Ми не даємо підприємствам дозволу на роботу, доки не укладуть угоди з міським смітником, — говорить лікарка з гігієни праці Гайсинської районної санепідемстанції Світлана Колодійчук, 31 рік.

Із приватних осіб власник нового смітника плати не бере.

— Їх застав платити, так спеціально тобі під забором купи викладуть, — пояснює і додає: — Якщо влада хоче, аби місцевість була чистою, а смітники прибутковими, треба віддати їх у приватні руки. Тільки законодавство необхідно поправити, щоб штрафи були за сміття на дорогах та в посадках.

Підприємці не хочуть платити за вивезення сміття — легше викинути десь у лісі.

— Щоб такого притягнути до відповідальності, треба трьох свідків, скласти протокол. Якщо комісія вирішить, то він може заплатить штраф — сімнадцять гривень, — обурюється чоловік. — Із п"ятдесяти випадків того року лише троє заплатили.

Зараз ви читаєте новину «Приватний смітник окупився за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути