неділя, 24 вересня 2006 14:05

Вистава про Василя Стуса

Прем"єра вистави "Іду за край?" про українського поета-дисидента Василя Стуса пройде на сцені "Під дахом" у столичному театрі імені Лесі Українки.

— Над нею працювали півтора року, — розповів "ГПУ" художній керівник театру Михайло Резникович, 68 років. — Виставу придумав актор Російської драми Роман Семисал. Він гратиме Стуса. Режисуватиме Ольга Гаврилюк, яка раніше ставила п"єси про життя Олександра Вертинського та Едіт Піаф. В основі вистави — вірші, листи, щоденники митця та свідчення його сучасників.

— Це не переказ біографії Стуса, — каже "ГПУ" Михайло Резникович. — Це моменти його життя.

"Іду за край?" — перша вистава українською мовою за всю історію Російської драми. Тексти, написані Стусом російською, не будуть перекладати українською.

— Ми не заграємо перед владою, — знизує плечима Резникович. — Це вияв поваги до поета і громадянина Стуса. Мені близька тема конфлікту художника і тоталітарної системи. У 1983–1984-му через конфлікт із Центральним Комітетом партії я поїхав з України.

У виставі не називатимуть імен тих, хто писав наклепи на Стуса та цькував його. Резникович переконаний, що глядачі зрозуміють їх самі.

— Я бачив уже чотири вистави про життя батька, — каже син поета Дмитро Стус, 40 років. — Але та, що пройде в Російській драмі, — перше мистецьке, а не публіцистичне прочитання його життя.

"Іду за край?" — друга експериментальна прем"єра Театру імені Лесі Українки. 17 вересня там показали німецько-український проект "Ромео і Джульєтта".

Квитки на прем"єру "Іду за край?" уже розкуплені.

Зараз ви читаєте новину «Вистава про Василя Стуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути