четвер, 01 грудня 2022 09:31

Ірма Вітовська зіграла прибиральницю в будинку мафіозі

Автор: USFA.GOV.UA
  Ірма Вітовська в комедії ”Коза Ностра. Мама їде” грає українку, яка влаштовується хатньою робітницею до голови кримінального клану. Допомагає навести лад на занедбаній віллі, врятувати його родину. Італієць Джованні Калканьйо (сидить праворуч) виконав роль мафіозі
Ірма Вітовська в комедії ”Коза Ностра. Мама їде” грає українку, яка влаштовується хатньою робітницею до голови кримінального клану. Допомагає навести лад на занедбаній віллі, врятувати його родину. Італієць Джованні Калканьйо (сидить праворуч) виконав роль мафіозі

Влада Коза продає дім у Карпатах і летить на Сицилію, щоб жити з донькою й допомагати в догляді за онуком. Але її візиту не раді. Героїню українсько-італійської комедії "Коза Ностра. Мама їде" зіграла Ірма Вітовська, 47 років.

За сюжетом, після сварки з рідними Влада випадково опиняється на віллі колись могутнього мафіозі, вдівця дона Фредо. Він нещодавно повернувся з тюрми, втратив контроль над бізнесом і конфліктує з дітьми. Найстарший син мріє продовжити батькову справу, проте йому бракує здібностей. Молодший вивчився на програміста й не хоче бути пов'язаним із криміналом. А донька намагається ігнорувати родинне минуле. Українка влаштовується хатньою робітницею і допомагає навести лад у занедбаному домі, врятувати чужу родину.

Зйомки проходили 2020-го в розпал першої хвилі пандемії у Верховині на Івано-Франківщині та Італії на острові Сицилія, в околицях Риму.

— Проєкт зацікавив італійців, тому що ми для них — звичне явище, — каже Ірма Вітовська. — Вже розуміють, що українці різні. Одні ще приїжджають туди на заробітки, а в інших там усе склалося. Є багато змішаних родин. Наших жінок відрізняють — за психотипом, ментальністю, іншими рисами. Але не розуміють наших проблем із росіянами, бо ми тривалий час не презентували себе як окрему країну.

Мене найперше привабила цікава героїня — сильна й самодостатня українка.

Просите не називати її заробіт­чанкою.

— Влада Коза їде не за кращим життям, а просто жити. Не працювати, а до родини — її донька вийшла заміж за італійця. Але через непередбачувані події потрапляє в іншу сім'ю — місцевого кримінальника. Головне, що не від нещасного життя опиняється за кордоном. У 1990-х і 2000-х люди їхали через неможливість знайти роботу на батьківщині. Цю соціальну проблему показали у прекрасному фільмі "Гніздо горлиці" з Риммою Зюбіною. А в нас світла комедія із закрученим сюжетом про людину, яка через обставини починає виконувати нову для себе роль.

Можна сказати, що розвінчуєте стереотипи про українок за кордоном.

— Так. Я в Італії знаю українські родини, які володіють мережею аптек, фармацевтичними закладами. Багато наших медиків там зробили бізнес. Ще будівельники, реставратори. Трудова міграція наявна в кожній країні, але вже не є для нас проблемою. Щоправда, російська агресія спричинила нову: українці не мають, де жити, й мігрують, тікаючи від війни.

Ваша героїня спонукає глядачів пишатися тим, що вони українці?

— Довший час ми змальовували себе на екрані придурками — з жартами про кумів і сало. Влада Коза не така. Вона наївна, не закінчувала університету. Але щира, чесна, має смак. Не лише може дати собі раду в господарстві, а й веде активне суспільне життя. Таке, що навіть рідне селище радіє нагоді відпочити від неї. Чоловіка не має. Але живе непогано — і будинок, і земля є. Продає їх, бо хоче присвятити себе онуку. От вирішила, і так має бути.

Моя героїня нагадує Мері Поппінс. Жінка, яка входить у сім'ю, піклується про них, стає клеєм їхніх стосунків. І всіх вчить, як правильно вчиняти. Сила Влади в надзвичайному оптимізмі й умінні швидко орієнтуватися. У неї багато рішень на кожен виклик. Думаю, могла б стати активним волонтером. Бо, навіть коли дізнається, що перебуває в осередку мафіозного клану, Влада не боїться протистояти злу.

Які головні теми фільму?

— Кіно про прості вічні цінності: що таке сім'я й діти, та чому треба розумітися й триматися разом. Про те, що ми близькі з італійцями в ставленні до родини. А також про те, яка важлива можливість почати життя з нової сторінки. У будь-якому віці може відбутися світлий поворот. Це ніби така історія про Попелюшку 40+.

Прокат відсунувся через пандемію та повномасштабне вторгнення Росії. Чи доречно показувати зараз це кіно?

— В Італії стрічка вийшла у травні, а в нас лише тепер буде. Це перший випадок презентації української акторки в головній ролі в європейському комерційному кіно. Та судячи з відгуків і розмов, тамтешні глядачі задоволені, й мене там полюбили.

Під час зйомок ніхто й уявити не міг, що ця весела історія виходитиме в такий страшний час. Часто ловлю себе на думці, що не я в цій картині. Занадто далека від мене ця жінка вже за енергетикою. У неї інші очі, рухи. Ми вже незнайомці, бо між нами війна.

Досвід говорить, що такі твори працюють як терапія. Наші воїни теж просять показати їм, окрім патріотичного, щось веселе. Сміх — це ліки, зброя та ілюзія на 2 години повернутися в той час, де немає війни.

Фільм "Коза Ностра. Мама їде" показують у кінотеатрах із 1 грудня.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Ірма Вітовська зіграла прибиральницю в будинку мафіозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути