четвер, 18 квітня 2024 22:36

Молоді європейці не готові воювати - The Economist

Молоді європейці не готові воювати -  The Economist
Європейська молодь не готова вступати в армію. Фото: euneighbourseast.eu

Іран, Північна Корея та Росія удвічі збільшили свої армії тоді, як чисельність військових сил країн Європи зменшується.

Цьому є кілька причин, пише The Economist.

Одна з них полягає в тому, що сучасна молодь орієнтована на кар'єру та не хоче вступати на службу. Тому європейські країни думають над тим, щоб повернути строкову службу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент озвучив чисельність української армії

Крім того, журналісти вважають, що молодь гидує війною. А збройні сили не можуть боротися з приватними компаніями. Адже, за даними опитування у 2023 році, рівень безробіття серед 15-24-річних у Євросоюзі становив 14,5%, порівняно з 22,4% у 2015 році.

"На таких жорстких ринках праці армії важко конкурувати з приватним сектором. Крім того, сидіти за партою набагато приємніше, ніж повзати по багнюці", – пояснюють журналісти.

Водночас у деяких заможних країнах готовність молоді до боротьби залишається високою. У Франції ця частка становить 58%, пишуть журналісти. Ще більша статистика в Данії, Фінляндії, Норвегії та Швеції, які розташовані неподалік РФ.

"У ліберальних суспільствах значні верстви населення стали сприймати службу в армії як чиюсь роботу. Повторне запровадження обов'язкової військової служби для молоді може бути політично та практично непрацездатним з тієї самої причини, що призов не виконується: громадяни почуваються відчуженими від збройних сил", – підсумовує видання.

Наразі країни Заходу здебільшого відмовилися від строкової служби та практикують армію за контрактом. Адже більшість конфліктів, в яких вони брали участь після Другої світової зводиться до локальних операцій, таких як в Афганістані та Іраку, пише видання.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає, що Європа у дуже короткий термін має стати здатною захищати континент самостійно, без допомоги США і подбати про власні засоби для надійного стримування будь-якого агресора. Боррель також наголосив на необхідності розширення навчань із військової мобільності.

Зараз ви читаєте новину «Молоді європейці не готові воювати - The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути