понеділок, 14 листопада 2022 17:06

Спецтема: Війна Росії проти України

Байден та Цзіньпін говорили про Україну та не тільки

Байден та Цзіньпін говорили про Україну та не тільки
Президент США Джо Байден та лідер Китаю Сі Цзіньпін провели переговори. Фото: eastnews.ua

14 листопада президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден зустрівся з лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном на саміті G20 в Індонезії.

Говорили про свої відповідні пріоритети та наміри з низки питань, повідомляє Білий дім.

"Лідери двох країн обмінялися думками щодо ключових регіональних і глобальних викликів. Президент Байден порушив питання жорстокої війни Росії проти України та безвідповідальних погроз Росії щодо використання ядерної зброї. Президент Байден і президент Сі підтвердили свою згоду з тим, що ядерна війна ніколи не повинна вестися і ніколи не може бути виграна, і наголосили на неприйнятті використання або загрози застосування ядерної зброї в Україні", – йдеться у повідомленні.

Байден висловив занепокоєння щодо провокацій з боку КНДР. Сказав, що США продовжуватимуть активно конкурувати з КНР. Інвестуватимуть в джерела сили всередині країни. Президент США повторив, що конкуренція не повинна перерости в конфлікт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Радий вас бачити" ‒ Байден зустрівся із Сі Цзіньпіном на Балі

США та Китай повинні співпрацювати для врегулювання транснаціональних викликів, таких як зміна клімату, глобальна макроекономічна стабільність, охорона здоров'я та глобальна продовольча безпека.

"Президент Байден висловив занепокоєння щодо дій КНР у Сіньцзяні, Тибеті та Гонконгу, а також щодо прав людини загалом. Стосовно Тайваню він докладно зазначив, що політика "одного Китаю" не змінилася, Сполучені Штати виступають проти будь-яких односторонніх змін статус-кво будь-якою стороною, а світ зацікавлений у підтримці миру та стабільності в Тайванській протоці", – додали у Білому Домі.

США занепокоєні агресивними діями КНР щодо Тайваню, які підривають мир і стабільність у регіону.

Також неринкова економіка Китаю завдає шкоди робітникам і сім'ям у всьому світі. Байден наголосив на пріоритеті вирішення справ американських громадян, яких незаконно затримали або які підпадали під заборону на виїзд у Китай.

Зустріч президентів Сполучених Штатів Америки та Китаю Джо Байдена та Сі Цзіньпіна на саміті країн "Великої двадцятки" в Індонезії для України – "надважлива подія", вважає нардеп Ярослав Желізняк. На його думку, вона може обернутися крахом для режиму Володимира Путіна.

Саміт G20 офіційно стартує на Балі 15 листопада. Президент Володимир Зеленський приєднається до саміту в онлайн-форматі. Російський диктатор Володимир Путін не приїде на саміт і не виступить на ньому навіть віддалено. Російську делегацію очолить міністр закордонних справ Сергій Лавров.

Зараз ви читаєте новину «Байден та Цзіньпін говорили про Україну та не тільки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути