неділя, 29 жовтня 2023 18:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Чому не треба казати слово "російськомовний" - відповідь мовного омбудсмена

Чому не треба казати слово "російськомовний" - відповідь мовного омбудсмена
Говорити українською мовою - це наближати нашу перемогу, сказав Тарас Кремінь. Фото: Facebook-сторінка мовного омбудсмена

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь радить не використовувати термін "російськомовний".

Це навʼязаний російський конструкт, сказав мовний омбудсмен в інтерв'ю Ґрунт.

"Є представники національних спільнот, і їхні права однаково захищаються державою. А всі ми разом - громадяни України перш за все. І громадяни України зобовʼязані володіти державною мовою. Все решта - пропаганда", - сказав Кремінь.

Так званий "захист прав російськомовних" - це один із приводів для вторгнення, який використовують росіяни, пояснив мовний омбудсмен.

"Це один із приводів для лінгвоциду, який вони (росіяни. - Gazeta.ua) влаштовують на окупованих територіях", - сказав Кремінь.

"Нам варто зосередитися на нашій безпеці, і памʼятати, що українська мова - це не тільки наш обовʼязок, а і наш захист. Що більше серед нас буде україномовних, то в більшій ми безпеці", - заявив уповноважений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови – не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

"Говорити українською мовою - це наближати нашу перемогу. І в такий спосіб ви зробите свій внесок у нашу незалежність і безпеку", - сказав Кремінь.

Мовний омбудсмен сказав про наступний етап упровадження закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

"16 січня 2024 року на нас чекають зміни, які стосуватимуться регіональних ЗМІ - скоро вони обовʼязково матимуть україномовну версію", - повідомив уповноважений.

"А останні зміни набудуть чинності у 2029 році, вони стосуватимуться деяких аспектів ЗНО", - сказав Кремінь.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" запрацював чотири роки тому. Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

За дев'ять місяців цього року на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло 3015 звернень громадян про порушення закону. Найбільшe повідомлень стосуються інтернет-представництв, обслуговування, реклами і вивісок.

Зараз ви читаєте новину «Чому не треба казати слово "російськомовний" - відповідь мовного омбудсмена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути