понеділок, 18 грудня 2006 18:03

Кучмі не розповіли, чим керується Ющенко

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Леонід Кучма та Леонід Кравчук кілька годин сиділи поруч на засіданні круглого столу ”Безпека України в геополітичному вимірі”. Але між собою майже не розмовляли
Леонід Кучма та Леонід Кравчук кілька годин сиділи поруч на засіданні круглого столу ”Безпека України в геополітичному вимірі”. Але між собою майже не розмовляли

Круглий стіл "Безпека України в геополітичному вимірі" проходить у столичному готелі "Національний". Поруч сидять колишні президенти 68-річний Леонід Кучма й 72-річний Леонід Кравчук. Зрідка перекидаються фразами.

Кучма явно нудьгує, кулаком підпирає підборіддя, закриває обличчя руками. Жвавішає лише коли його давній соратник і товариш Володимир Горбулін, 67 років, перебирає відведений регламентом час. Головуючий — радник Віктора Януковича Володимир Семиноженко — намагається його зупинити.

— Говори, говори. Дайте ему еще пять минут, — владно каже Кучма.

Горбулін саме розповідає про переваги нейтрального статусу України.

— У таких випадках мені хочеться перейти від нейтрального статусу до якогось більш агресивного, — жартує про спробу Семиноженка його зупинити.

Після цього Леонід Кучма активніше бере участь у дискусії. Доповідає Євген Кожокін — директор російського Інституту стратегічних досліджень. Коли завершує, Леонід Данилович першим піднімає руку. Цікавиться, чому Сполучені Штати Америки атакували Ірак тоді, як справжня ядерна загроза йде від Північної Кореї.

— Британці ж завжди славилися своєю розвідкою. І в американців хороші розвідники. Росіяни так само. Чому ви їм не підказали, що там немає ніякої ядерної зброї? — запитує Кучма. На обличчі з"являється хитра усмішка.

США і Британія точно знали, що ніякої зброї там немає?

Кожокін каже, що американські та британські розвідники хотіли підіграти своїм політичним керівникам і могли надати їм неправильну інформацію. Кучма слухає нетерпляче. Відповідь видається йому занадто дипломатичною.

— Так я правильно розумію, що на початок операції в Іраку США і Британія точно знали, що ніякої зброї там немає? — екс-президент знову звертається до експерта.

— Вы, как президент, очень точно и прямо сказали, — киває у бік Кучми той.

Кучма заспокоюється. Заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Пирожков, 58 років, доповідає про стратегію внутрішньої безпеки країни. Зосереджується на довгому переліку внутрішніх проблем України.

— Я все-таки хотів би почути, що Україна має робити? Конкретно, за кроками. Має взагалі Україна стратегію безпеки чи не має? А чим же тоді керується президент? — запитує Кучма, повертаючись до Пирожкова.

Той шукає щось у паперах. Гортаючи документи, невпевнено каже, що РНБО має такий документ. Перелічує пункти:

— Подолання розколу в суспільстві, забезпечення економічної безпеки України, забезпечення енергетичної безпеки.

Кучма кривиться. Перебиває Пирожкова:

— Так президент цим керується в своїй діяльності?

Експерт визнає, що не може сказати, чим керується президент.

Радник Віктора Ющенка Володимир Горбулін шепоче Кучмі на вухо. Але в того увімкнений мікрофон, і усі це чують:

— Я міг би вам сказати, чим керується президент, але не буду цього робити, бо тоді ця нарада буде для мене останньою в житті.

Над дотепом Горбуліна сміються всі.

Зараз ви читаєте новину «Кучмі не розповіли, чим керується Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути