пʼятниця, 26 квітня 2024 09:37

Спецтема: Війна Росії проти України

Загарбники атакують біля Авдіївки та Часового Яру: нові карти боїв
7

Російські загарбники стабілізують свій невеликий виступ на північний захід від Авдіївки.

Окупанти можуть досягти подальших тактичних успіхів, що змусить українські сили відійти з інших тактичних позицій уздовж лінії фронту. Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики опублікували свіжі карти бойових дій в Україні.

Бойові дії у Харківській та Луганській областях

На рубежі Куп'янськ - Сватове - Кремінна 25 квітня тривали позиційні бої, але лінія фронту там не змінилася.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв у Луганській області
Карта боїв у Луганській області

Бойові дії, зокрема, тривали на північний захід від Сватового в районі Берестового та Стельмахівки, на південний захід від Сватового поблизу Нововодяного, Дружелюбівки, Макіївка та Невського. А також на захід від Кремінної біля Тернів, Торського, Зарічного та на південь від Кремінної в районі Серебрянського лісництва та Білогорівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аналітики сказали, що Україні треба для перехоплення ініціативи на фронті

Бойові дії у Донецькій області

Геолокаційні кадри, опубліковані 25 квітня, показують, що війська РФ просунулися в центр Соловйового (на північний захід від Авдіївки) з Новобахмутівки після того, як, ймовірно, захопили всю Новобахмутівку в ніч на 25 квітня.

Російські війська спрямували бойову силу приблизно з дивізію на північний захід від Авдіївки та, схоже, намагаються розширити своє проникнення в українську оборону в цьому районі після значного просування в Очеретиному.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії під Авдіївкою
Бойові дії під Авдіївкою

Аналітики зазначають, що ці російські досягнення під Авдіївкою були відносно швидкими, але незначними. З 18 квітня окупанти просунулися щонайбільше на п'ять кілометрів у глибину.

Нещодавній наступ росіян у Новобахмутівці та Соловйовому розширює основні російські сили, які просуваються вздовж північного заходу від Авдіївки, і надає їм більш стабільну позицію, з якої вони можуть здійснювати ширше проникнення. Однак цей виступ має ширину приблизно два кілометри на своїй найширшій ділянці, і буде вразливим для українських контратак, якщо українські сили стабілізують тактичну ситуацію в цьому районі.

Очеретине розташоване на стику між українською оборонною лінією, яку російські війська атакували після захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року, та наступною оборонною лінією, розташованою далі на захід, яку російські джерела ідентифікували як більш укріплену.

Війська РФ можуть додатково стабілізувати свій виступ на північний захід від Авдіївки та просунутися далі на захід від Очеретиного, що ускладнить українським силам утримання позицій на лінії Бердичі-Семенівка-Уманське.

Українське командування може прийняти рішення відвести українські сили далі на захід, якщо визнає, що тактичні досягнення Росії в цьому районі надто загрожують нинішнім українським позиціям.

Аналітики зазначають, що ЗСУ відійшли з Авдіївки на відносно погано підготовлені оборонні позиції безпосередньо на захід від міста після його захоплення Росією в середині лютого та продовжили сповільнювати просування росіян.

"Позиції далі на захід, ймовірно, нададуть українським силам подібні або кращі можливості для притуплення наступу Росії. Силам РФ, ймовірно, доведеться підтримувати відносно високий темп наступальних операцій, щоб поставити наступні українські оборонні позиції під тиск. Російським військам доведеться поповнювати та посилювати атакуючі підрозділи на північний захід від Авдіївки. Вони, ймовірно, не зможуть підтримувати темп наступальних операцій, необхідний для швидкого просування на захід від лінії Бердичі-Семенівка-Уманське. Ймовірно, російські війська продовжуватимуть досягати тактичних успіхів на північний захід від Авдіївки, але ці успіхи навряд чи переростуть у значне в оперативному плані проникнення, не кажучи вже про розвал української оборони на захід від Авдіївки", - йдеться у повідомленні.

Автор: understandingwar.org
  Карта боїв під Бахмутом
Карта боїв під Бахмутом

Позиційні бої тривали також на північний схід від Бахмута. Опубліковані 25 квітня геолокаційні кадри свідчать про те, що українські сили просунулися далі на схід від Верхньокам'янського, але, ймовірно, це просування сталося раніше.

Бої тривали також на схід від Сіверська в районі Верхньокам'янського та на південний схід від Сіверська в районі Спірного та Виїмки.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії біля Часового Яру
Бойові дії біля Часового Яру

Біля Часового Яру 25 квітня тривали бої, однак підтверджених змін лінії фронту на цій ділянці не було. Зокрема, бойові дії тривали на східній околиці Часового Яру, у Новому мікрорайоні, та на південний схід від міста поблизу Іванівського та Кліщіївки.

Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Донецькій області
Ситуація у Донецькій області

Російські сили просунулися на захід від Донецька на тлі продовження наступальних операцій РФ в цьому районі. Декілька російських джерел поширили кадри, на яких нібито видно, як окупанти піднімають прапор над будівлею цегельного заводу в центрі Красногорівки. Проте ISW спостерігав лише візуальне підтвердження того, що російські сили просунулися до південно-західної околиці заводу.

Геолокаційні кадри, опубліковані 25 квітня, показують, що російські сили просунулися на південний схід від Урожайного, що на південь від Великої Новосілки.

Бойові дії на півдні України

25 квітня тривали позиційні бойові дії на заході Запорізької області, однак підтверджених змін лінії фронту не було.

Окрім того, бойові дії продовжувались поблизу Роботиного та на північний захід від Вербового.

Автор: understandingwar.org
  Бойові дії у Запорізькій області
Бойові дії у Запорізькій області
Автор: understandingwar.org
  Ситуація у Херсонській області
Ситуація у Херсонській області
Протягом минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень.

Загалом ворог завдав чотирьох ракетних та 75 авіаційних ударів, здійснив 66 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Про це вранці 26 квітня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Загарбники атакують біля Авдіївки та Часового Яру: нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути