пʼятниця, 26 квітня 2024 16:18

Спецтема: Війна Росії проти України

НАБУ провело обшуки в Генштабі: відома причина

НАБУ провело обшуки в Генштабі: відома причина
Детективи НАБУ 25 квітня провели обшуки в Генштабі. Фото: Flickr

Детективи НАБУ 25 квітня провели обшуки в Генштабі.

Вони були пов'язані з кримінальним провадженням щодо розкрадання в особливо великих розмірах, вчиненого військовими та посадовими особами під час виконання дослідно-конструкторських робіт "Дзвін-АС". Про це повідомляє Zn.ua.

Раніше народний депутат Ярослав Юрчишин повідомляв, що НАБУ розслідує "цілий "букет" статей кримінального кодексу, вчинених під час виконання ДКР "Дзвін-АС": розтрату в особливо великих розмірах, недбале ставлення до військової служби, перевищення владних повноважень, в тому числі - військовими особами.

Зокрема, йдеться про оборудки із системою автоматизованого управління військом, які викрили розслідувачі програмі Бігус.Інфо. За інформацією журналістського розслідування, на цю систему в Міноборони витратили 4 роки і 600 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Перепрошивка" уряду – головоломка, яку вирішує Зеленський

Журналісти "Бігус.інфо" проаналізували звіт за результатами аудиту цього проекту. Він показав, що його впровадження в армії може бути недоцільним і неможливим.

Головною проблемою було те, що система "Дзвін" несумісна з аналогічними системами країн-членів НАТО. Крім того, робота з цифровими картами реалізована так, що ефективної роботи під час бойових дій "Дзвін" забезпечити не зможе.

"Cуть ДЗВІН-АС полягала у створенні автоматизованої системи центру оперативного керівництва Збройними силами України. Журналісти з'ясували, що в системі зразка 2020 року було стільки вад і проблем, що її впровадження в армії на той час було визнано недоцільним і неможливим", - зазначив Юрчишин.

Однак, за його словами, це не завадило Міноборони і далі розробляти сумнозвісний "Дзвін" і продовжувати витрачати на систему кошти з бюджету.

"А міністр оборони Олексій Резніков взагалі прозвітував Парламенту "про завершення циклу державних випробувань автоматизованої системи управління стратегічного рівня "ДКР "Дзвін" та "підготовку системи для постановки на постачання", - повідомив Юрчишин.

Національне антикорупційне бюро оголосило у розшук колишнього першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олега Гладковського.

Його підозрюють у зловживаннях при закупівлі авто для армії.

ума завданих збитків державі становить понад 17 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ провело обшуки в Генштабі: відома причина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути