субота, 04 травня 2024 22:30

Вісім соусів, які дієтологи вважають найкориснішими

Вісім соусів, які дієтологи вважають найкориснішими
Дієтолог сказав, які соуси є корисними Фото: pinterest

Приправа - це все, що підсилює смак їжі. Соуси, пасти та навіть самі приправи вважаються приправами. Серед улюблених - кетчуп, майонез, гірчиця, соєвий соус, васабі та гострий соус є приправами до страв.

Багато хто з нас любить різні соуси, але майже ніхто не замислюється, чи корисні вони. Адже соуси можуть приховувати зайві вуглеводи та калорії, роблячи навіть здорові страви шкідливими.

Дієтологиня Еббі Шарп розповіла виданню USA Today, чи може соус вплинути на здоров'я.

Чи корисні приправи для здоров'я

Хоча багато хто вважає, що приправи зводять нанівець усі корисні властивості продуктів, з якими вони поєднуються, Шарп стверджує, що вони можуть допомогти нам харчуватися повноцінніше й різноманітніше.

"Я б вважала за краще, щоб люди додавали приправу, яка справді скрасить їхній день і зробить їхню їжу приємною, а не повністю відмовлялися від неї", - каже вона.

Яка приправа найкорисніша

Найнизькокалорійніша приправа не завжди є найздоровішим вибором. Дієтологиня рекомендує шукати можливість додати до страви додаткові поживні речовини. Її улюблена приправа - гуакамоле, бо авокадо містить корисні жири, калій і клітковину.

"Коли приправа може додати корисні жири, клітковину або білок, вона фактично додає поживні речовини в загальний раціон", - каже Шарп.

Найкорисніші соуси:

гуакамоле;

гірчиця;

бальзамічний оцет;

сальса;

гострий соус;

цацики;

хумус;

песто.

Суміші спецій, як-от таджин, - ще один цікавий і низькокалорійний спосіб надати стравам смаку.

Як купувати корисні приправи

По-перше, не піддавайтеся на маркетингову рекламу "без жиру". У знежирені та низькокалорійні приправи часто додають додатковий цукор або сіль, щоб компенсувати смак.

"Я б вважала за краще, щоб люди брали повножирну версію, в якій більше ситості, а не знежирений варіант, в якому насправді більше цукру", - каже Шарп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здатні спалювати жир і контролювати вагу: п'ять спецій, які варто додати до щоденного раціону

Додатковий цукор і сіль можна виявити в списку інгредієнтів, зокрема сиропи. Як правило, найздоровіші продукти мають прості списки інгредієнтів.

"Гострий соус (здебільшого) складається зі спецій та оцту, можливо, трохи томатної пасти. Саме на них ми і хочемо звернути увагу - коли ми отримуємо більше смакову віддачу за наші калорії", - каже Шарп.

Чи шкідливий майонез

Майонез містить більше калорій і насичених жирів, ніж деякі інші приправи, але це не означає, що треба повністю відмовитися від його вживання. Варто лише стеждити за розміром порції.

Шарп радить "розтягувати" порції - змішувати майонез з іншою приправою, що має високу поживну цінність, замість того щоб їсти його самостійно. Для солоних страв спробуйте змішати столову ложку майонезу зі столовою ложкою нежирного грецького йогурту. При приготуванні салату з яєць, тунця або курки Шарп любить змішувати майонез із пюре з авокадо.

"Це чудовий спосіб додати корисні жири, але водночас отримати кремоподібну консистенцію і набагато більше смаку", - каже вона.

За словами Шарп, цей прийом можна використовувати практично з будь-якими приправами або соусами: додавши трохи курячого або кісткового бульйону, ви зробите ваш магазинний соус більш насиченим і менш калорійним.

Дієтологи визначили, що спеції можуть позитивно впливати на процес схуднення. Звичні приправи роблять страви смачними і прискорюють метаболізм.

Кардамон чудово долає депресивний стан. Якщо проблеми з вагою виникли через "заїдання" депресії, треба додавати до страв цю приправу. Також кардамон здатен спалювати жир.

Зараз ви читаєте новину «Вісім соусів, які дієтологи вважають найкориснішими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути