середа, 08 травня 2024 21:22

У волоссі Бетховена знайшли свинець. Звідки він взявся

У волоссі Бетховена знайшли свинець. Звідки він взявся
Людвіг ван Бетховен - німецький композитор і піаніст. Фото: pixabay.com

Вчені виявили у волоссі німецького композитора Людвіга ван Бетховена велику кількість свинцю та інших токсичних речовин, які можуть бути причиною його глухоти.

Про це повідомили The New York Times.

Згідно з дослідженням, можливо, токсичні речовини, які знаходяться у волоссі Бетховена, є наслідком споживання вина або інших продуктів, які містили свинець чи інші токсичні забруднювачі.

Вміст токсичних речовин у його волоссі, зокрема миш'яку та ртуті, перевищували норму у 13 і чотири рази.

Особливо високий вміст свинцю міг бути причиною багатьох захворювань композитора, вважають вчені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка доза алкоголю може призвести до раку

Експерт з отруєння свинцем в історії, професор Мічиганського університету Джером Нріагу, вказав на те, що свинець використовувався у вині та їжі в Європі XIX століття, а також у ліках і мазях.

Одним із потенційних джерел високих рівнів свинцю у Бетховена було дешеве вино.

Форма свинцю, відома як ацетат свинцю або "свинцевий цукор", мала солодкий смак і часто додавалася до неякісного вина для поліпшення смаку.

Доктор Нріагу зазначив, що вино ферментувалося у чайниках зі свинцевим покриттям, яке вимивалося під час старіння вина. Крім того, пробки на пляшках заздалегідь замочували у свинцевій солі для підвищення герметичності.

Бетховен споживав вино приблизно по пляшці на день, а пізніше більше, вважаючи це корисним для здоров'я, а також через залежність.

Людвіг ван Бетховен - німецький композитор і піаніст, останній представник "віденської класичної школи". Народився у 1770 році, помер у 1827-у.

Бетховен - ключова фігура класичної музики в період між класицизмом і романтизмом, один з найбільш виконуваних композиторів у світі. Він писав у всіх тодішніх жанрах, включаючи оперу, музику до драматичних спектаклів, хорові твори. Найбільш значними в його спадщині вважають інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, скрипки, квартети, увертюри, симфонії.

Зараз ви читаєте новину «У волоссі Бетховена знайшли свинець. Звідки він взявся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути