субота, 20 квітня 2024 10:13

Яким буде курс валют до кінця квітня - прогноз експерта

Яким буде курс валют до кінця квітня - прогноз експерта
Експерт спрогнозував курс валют до кінця квітня. Фото: tsn.ua

Ситуація на валютному ринку в Україні до кінця квітня залишатиметься в межах усталених трендів.

Коливання курсу долара не перевищать 1,5-2,0%. Про це в коментарі РБК-Україна розповів начальник департаменту казначейства Глобус Банку Тарас Лєсовий.

За його словами, за режиму "керованої гнучкості" відбуватимуться майже щоденні валютні зміни як в бік зростання, так і зниження курсів. Зміни не виходитимуть за рамки правил ринку. Адже майже повністю виключений різкий обвал або ж стрибок курсових показників. Нацбанк, як і раніше, займе активну позицію на безготівковому ринку, обсягами та частотою валютних інтервенцій направляючи курс у безпечні коридори.

Важливим, на думку експерта, також залишатиметься те, що міжбанк диктуватиме умови готівковому ринку, адже фінустанови в процесі курсоутворення покладатимуть саме на курсові показники безготівкового ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як купити криптомонету на різних біржах - пояснення експертки

При цьому збережеться різниця між курсами міжбанку та готівкового ринку. Залежно від валюти вона може скласти в середньому до 0,5-0,7 грн. Але курсові коридори змін будуть майже однаковими.

"Важливим у вказаний період також може стати поступова активізація готівкового ринку напередодні Великодня. Так з 26 квітня аж до 10 травня повільно зростатиме кількість валютних операцій, і порівняно з початком квітня, цей показник може збільшитися в середньому на 10-15 відсотків", - сказав Лєсовий.

Він прогнозує, що у передсвятковий період люди частіше продаватимуть валюту. Це відразу позначається на курсовій політиці: курси купівлі поступово знизяться. Цьогоріч очікується, що курс купівлі (орієнтовно з 26 квітня по 10 травня) може знизитися до 2% від базового курсу (на момент початку періоду підвищеного попиту), що складе орієнтовно 0,5-0,8 грн.

За прогнозами Лєсового, основні показники ринку будуть такими:

• Очікувані коридори валютних змін: валютні коридори: на міжбанку 39-40 грн/долар та 42-43,5 грн/євро, на готівковому ринку 39-40 грн/долар та 41-43,5 грн/євро.

• Середні тижневі коливання курсів не перевищать 1,5-2% від понеділкового курсу.

"Таким чином, наприкінці квітня загальна ситуація на валютному ринку збережеться в наявних трендах: часті, але незначні валютні зміни не вплинуть на загальні показники ринку. Водночас на готівковому ринку можна очікувати певне пожвавлення через наближення Великодня. Однак будь-які зміни, що супроводжуватимуть наближення свята, слід вважати ситуативними, тимчасовими. Тобто такими, що не здатні зруйнувати доволі міцну систему валютних змін", - додав Лєсовий.

Національний банк України встановив на понеділок, 22 квітня, офіційний курс долара до гривні на рівні 39,79 грн/дол.

Таким чином, гривня послабилася на 19 копійок, порівняно з попереднім показником. Щодо євро національна валюта також дещо впала.

Зараз ви читаєте новину «Яким буде курс валют до кінця квітня - прогноз експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути