середа, 15 жовтня 2008 19:08

В Україні діють тисячі нелегальних копалень

Автор: фото: PHL
  На околицях міста Краснодон Луганської області працюють кілька нелегальних шахт. Городяни заготовляють на них вугілля для зимового опалення
На околицях міста Краснодон Луганської області працюють кілька нелегальних шахт. Городяни заготовляють на них вугілля для зимового опалення

Шахтар Володимир Хом"ячок 10 років пропрацював на копальні в місті Краснодон Луганської області. Звільнився 1993-го, бо на підприємствах не платили зарплату.

— Нас, п"ятеро таких вуглярів, згуртувалися в бригаду, — згадує Володимир, 41 рік. — Ходили на виробітки старих шахт. Нариємо по кілька відер — і веземо в село на продаж. Так виживали.

Нині чоловік нелегально розробляє власну копанку, недалеко від автодороги Краснодон—Свердловськ. Ділянку 7 га отримав у спадок від батька — земельний пай в колгоспі. Там і влаштував копанку. Ідею підкинув кум, 50-річний Микола Криничний. Хоча сам ніколи не працював гірником.

— У війну мої баба з дідом в Комісарівці теж довбали вугілля в себе на городі, аби протопити, — каже чоловік. — Тут довго шукати вугілля не треба.

Хом"ячок тепер має невелику шахту із Криничним. Але дозволів на видобуток кам"яного вугілля не мають.

— Варто тільки злигатися з чиновниками — здеруть три шкури, ще й захочуть узяти під свій "дах", — пояснює Володимир. — Для ліцензії треба пройти конкурс. Краще давати "на лапу". Працюємо собі потихеньку. Великих оборотів нема. Кому треба — платимо.

Нелегальними вуглевидобувачами займається управління з боротьби з економічною злочинністю. Володимир Хом"ячок не раз потрапляв у міліцію. Платив по 800 грн штрафу.

— Щоб накопати багато, треба знайти подалі від чужого ока місце, — радить. — Вирив шурф — і вперед.

Копачі проривають тунелі завдовжки до 30 м. Від них під землею роблять відгалуження — забої. Їхній діаметр має бути не більшим за товщину пласта. У Володимира він — 1 м.

Пласт мілко залягає, можна рити бульдозером. Так дешевше

Тепер два підприємці наймають працівників. Кайлами за день надовбують 6–11 т вугілля. Вантажать його на причеп. Місцевий комерсант вивозить вугілля власною вантажівкою. За ходку бере 300 грн і витрати на бензин.

— У мене пласт мілко залягає, можна рити бульдозером або екскаватором. Так ще дешевше, — каже Володимир. — А починати з лопатою і відбійним молотком.

Якість вугілля з поверхневих пластів набагато нижча за видобуте з шахт. Після згоряння залишається багато золи. Тому Володимир змішує таке вугілля з глибинним збагаченим. Роблять це в сараї поряд із копальнею.

Низькоякісне буре кам"яне вугілля продає по 150–200 грн/т. Багато копачів збувають вугілля теплоелектростанціям. У їхніх печах згоряє все. Коксівне чоловік віддає по 400 грн/т.

— Хранити уголь нема де, — продовжує Володимир. — Як нема замовників — стоїмо.

За місяць копальня приносить до 60 тис. грн.

Усього в Луганській області кілька тисяч нелегальних копалень. Найбільше в Краснодонському, Антрацитівському та Перевальському районах. Там пласти найближче до поверхні. У Краснодонському райвідділі міліції застерігають: за незаконний видобуток корисних копалин можна потрапити за ґрати. Цього року в районі порушили дев"ять кримінальних справ.

Зараз ви читаєте новину «В Україні діють тисячі нелегальних копалень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути