вівторок, 08 липня 2008 15:23

Землі аналізуватимуть за знімками із космосу

У Тиврові Вінницької області створено перший в Україні полігон фотограмметричного зондування землі. На цій ділянці з допомогою знімків із космосу науковці визначатимуть стан лісів, полів, населених пунктів та водойм.

— Знімки ділянки з космосу можна замовити й купити навіть через Інтернет, — говорить начальник Вінницького управління екології Олена Яворська. — Але сам по собі знімок ні про що не розкаже, його потрібно розшифрувати. Визначити, що означає кожен колір на фотографії. Європейські стандарти не зовсім підходять для наших земель. Наприклад, вони визначають нашу карликову пшеницю як пригнічені та недорозвинуті рослини. Для українських ландшафтів потрібна своя база спектральних портретів.

Нині науковці полігона визначають, які кольори на знімках відповідають певній ділянці. Уже встановлено, які забарвлення на фотографії з космосу відповідають ґрунтам із завищеним або заниженим умістом азоту, фосфору, калію. Маючи на руках таку хімічну картину власного поля, неважко виявити "зголоднілі" ділянки та "підгодувати" їх відповідними мінеральними добривами.

— Фотограмметричне зондування особливо важливе для працівників сільського господарства, — говорить Яворська. — Також для лісників, які зможуть дізнатися, чи не засівається ліс із дерев цінної породи непотрібними рослинами. А будівельники можуть визначити, чи не забагато споруд на даній ділянці.

Зараз ви читаєте новину «Землі аналізуватимуть за знімками із космосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути