вівторок, 06 травня 2008 14:01

Трагедія у М"янмі: 15 тисяч загиблих і сотні тисяч залишилися без даху (ФОТО)
8

Близько 15 тисяч чоловік загинули або числяться зниклими без вісти в М"янмі (Колишня Бірма) в результаті тропічного циклону "Наргіз", який бушує тут вже третю добу. У постраждалих районах знеструмлені більшість будівель, порушений телефонний зв"язок, сотні тисяч людей залишилися без притулку, не вистачає питної води.

Гуманітарну допомогу запропонували уряду М"янми ряд держав і міжнародних організацій. Багато хто з них виразив також готовність взяти участь в рятувальних операціях. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун сказав : "Організація Об"єднаних націй зробить все, що в її силах, щоб забезпечити постачання гуманітарної допомоги. Через нестачу інформації ми поки не маємо точного уявлення про масштаб втрат і руйнувань."

Єврокомісія виділила 2 мільйони євро як первинну термінову допомогу з боку Євросоюзу М"янмі, що постраждала від урагану, повідомив єврокомісар з гуманітарної допомоги Луї Мішель.

"Ця жахлива природна катастрофа вимагає швидкого і ефективного гуманітарного реагування", - заявив Мішель.

Про готовність допомогти регіонам, що постраждали від стихії, заявили також Китай і Росія.

Стихія обрушилася на М"янму в минулу суботу. Ураганний дощовий шквал, що піднявся у Бенгальській затоці, пройшов над островами і прибережними районами країни : Тенасерімом, Іраваді, Янгоном, включаючи столицю - місто Янгон - з 3-х мільйонним населенням. Пориви вітру досягали швидкості 240 км/год.

Режим надзвичайного стану введений в найбільш постраждалих 5 областях країни. Не дивлячись на збиток від тропічного циклону, влада М"янми продовжує підготовку до призначеного на 10 травня референдуму з конституції, першого за останні 18 років. Але голосування в районах країни, найбільш постраждалих від тропічного шторму "Наргіз", пройде 24 травня, а не 10 травня, як було намічене раніше.

Якщо документ, запропонований хунтою, буде прийнятий, це відкриє дорогу до проведення багатопартійних виборів. Тим часом опозиція М"янми вже призвала своїх прихильників голосувати проти конституції, оскільки вважає, що її текст не узгоджується з демократичними принципами.

Фото Reuters

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину « Трагедія у М"янмі: 15 тисяч загиблих і сотні тисяч залишилися без даху (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути