вівторок, 01 квітня 2008 11:14

Обвинувачувач Гаазького трибуналу: Косово торгувало органами сербів

Нинішнє керівництво незалежного Косова заробляло на торгівлі внутрішніми органами, вилученими у викрадених сербів, повідомляють "Известия".

Про це розповіла колишній обвинувачував Гаазького трибуналу з колишньої Югославії (МТБЮ) Карла дель Понте, що працює послом Швейцарії в Аргентині в своїй автобіографічний книзі "Охота: я і військові злочинці".

Стало відомо, що сенсаційні заяви Карли дель Понте вже ставали приводом для порушення кримінальної справи в Сербії.

Нагадаємо, що окружний суд Белграда почав слухання у справі про викрадання літом 1999 року в Косово 300 молодих сербів, яких, як стверджує в своїй книзі колишній головний обвинувач МТБЮ, вивезли до Албанії для вилучення внутрішніх органів.

За словами дель Понте, злочинами займалися лідери Армії звільнення Косова, одним з керівників якої був нинішній прем"єр-міністр незалежного Косова Хашим Тачі. Зокрема в досьє на нього зібрані свідоцтва про десятки звірств, які польовий командир скоїв над сербами в Косові.

За словами голови Союзу родин, зниклих безвесті, косовських сербів Симо Спасича, він кілька разів зустрічався з Карлою дель Понте і передавав їй докази викрадання і знищення косовських сербів в концтаборах.

Втім, навіть після того, як в 2003 році прокурор особисто побувала на місці злочину в містечку Бурел на півночі Албанії, в будинку, де здійснювалися вилучення органів, вона не дала справі хід - хоча, за її власним визнанням, там були виявлені сліди крові і медичне устаткування.

Також бєлградські ЗМІ пишуть про десятки свідоцтв того, що багато сербських організацій намагалися добитися від МТБЮ розслідування злочинів албанців в Косові, передавали докладні карти поховань і концтаборів на території краю і на півночі Албанії, свідоцтва жорстоких тортур і знищення мирних жителів.

Але попри все, жодна заява не стала кримінальною справою.

Сама ж дель Понте напередодні зізналася, що переслідування військових злочинців на сучасному світі - справа виняткова політична. За її словами, якби про злочини албанців стало відомо, ні про яку незалежність Косова не могло бути і мови. Не випадково книга дель Понте побачила світ лише зараз, вже після проголошення незалежності Приштиною.

Як пише бєлградська газета "Прес", контролював кривавий бізнес особисто Хашим Тачі. Повідомляється, що на торгівлі органами, вилученими у живих людей, він заробив мільйони доларів.

Свідчення про це безуспішно намагалася дати в Гаазі на процесі проти Слободана Мілошевіча суддя Окружного суду в Пріштіне Даніца Марінковіч. За її ж словами, місія ООН в Косові (UNMIK), яку тоді очолював нинішній міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер, перешкоджала розслідуванню випадків пропажі і викрадання людей в краю.

Cама дель Понте і її тодішня помічниця Флоранс Артман запевняють, що адміністрація ООН, під юрисдикцією якої край знаходився багато років, перешкоджала спробам притягнути албанців до відповідальності. У одному з інтерв"ю Артман заявила, що саме функціонери UNMIK не дали "залізної Карлі" порушити справу проти албанців у зв"язку із зникненням людей і торгівлею донорськими органами.

Переважаючу зараз в Сербії думку висловив голова Християнсько-демократичної партії Сербії і колишній міністр юстиції Владан Батіч. Він заявив, що якщо описане пані дель Понте в її книзі - правда, то це "найзвірячий злочин з часів доктора Менгеле" і воно повинне стати предметом не для сербського, а для гаагського правосуддя.

Нагадаємо, що раніше дель Понте казала про книгу в багатьох інтерв"ю. І журналісти, які розмовляли з Карлою дель Понте, отримали копію її книги "Полювання. Я і військові злочинці". Таким чином, сербському уряду не склало труднощів отримати копію і спробувати будь-якими способами перешкодити виданню книги. І серби зробили несподіваний крок. Вони надіслали лист: один екземпляр Пан Гі Муну і один екземпляр керівництву Гаазького трибуналу.

У листі міститься одна безапеляційна вимога: "Вихід в світ книги повинен бути відкладений, оскільки в ній є факти і інформація, які можуть завдати шкоди роботі секретних служб і затриманню осіб, які уникають від правосуддя", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Обвинувачувач Гаазького трибуналу: Косово торгувало органами сербів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути