79-річний Олександр Власов, мешканець села Новоукраїнка на Рівненщині, шість років вирощує на городі спеції. Серед кропу, петрушки та пастернаку видніються грядки з базиліком та коріандром.
— Завжди мріяв про міні-плантацію на дачі, от і взявся вирощувати прянощі сам, — розповідає дачник. — Майже всі екзотичні спеції потрапляють до нас сушені. А до деяких страв краще додавати зелені приправи. Наприклад, до салатів та супів більше смакує кінза — той самий коріандр, але щойно з грядки. Прянощі треба сіяти щовесни — базилік і кінза цвітуть лише рік.
Виростити прянощі просто, особливого догляду вони не потребують. Єдине, без чого не визріють, — без сонця. Базилік добре почувається у піщаному ґрунті, виросте й у горщику на підвіконні. Його можна висаджувати як петрушку — будь-якої пори року. А кінза любить тепло і не переносить заморозків, тому її висаджують навесні у вологу землю. У сиру погоду рослину можна прикрити поліетиленом. Поливати спеції дачник радить щоранку, тоді зернятка проростуть за 2–3 тижні. Коли зелень досягне 15–20 сантиметрів, її можна зрізати.
Коментарі