четвер, 07 серпня 2008 15:40

Куріння марихуани допомагає ВІЛ-інфікованим

Куріння марихуани набагато полегшує болі, що виникають у ВІЛ-інфікованих пацієнтів через пошкодження клітин нервової системи, заявляють американські учені.

За їх словами, ВІЛ-інфіковані часто страждають так званою нейропатією, яка може виникати при пошкодженні нервових клітин вірусом на стадії СНІДу або під дією лікарських препаратів. При цьому хворі відчувають гострі болі, спазми, м"язову слабкість і втрату координації.

Група учених з університету Каліфорнії в Сан-Дієго вивчила дію марихуани на біль при нейропатії. У дослідженні брали участь 28 пацієнтів з ВІЛ.

Кожен з учасників експерименту викурював сигарету з марихуаною або плацебо (рослинний матеріал, в якому була відсутня головна речовина марихуани), після чого учені вимірювали рівень зниження больових відчуттів, а також пов"язаного з ними стресу.

Виявилось, що куріння марихуани знижувало болі пацієнтів з нейропатією на 46%, а порожні сигарети - лише на 16%.

"Нейропатія - це хронічна і значуща проблема для ВІЛ-позитивних пацієнтів, оскільки існує дуже мало способів лікування, які здатні в значній мірі полегшити їх страждання. Ми виявили, що куріння марихуани в цілому допустиме і ефективне у поєднанні з існуючими методами лікування болю, і приводить до збільшення протибольового ефекту", - заявив доктор Рональд Елліс.

Нагадаємо, що в даний час в світі проживає 33 мільйони ВІЛ-інфікованих людей. Що стосується України, то епідемія СНІДУ в нашій країні є найбільш загрозливою в Європі, її поширеність серед дорослого населення складає, за оцінними даними, більше 1,63%, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Куріння марихуани допомагає ВІЛ-інфікованим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути