четвер, 03 січня 2008 17:24

Медведєв може запропонувати Медведчуку "щось цікаве" в Росії

  22 жовтня 2006 року в Броварах під Києвом на змаганні членів клубу ”Парламент” зі стрільби з різних видів зброї Леонід Кравчук узяв ”срібло”
22 жовтня 2006 року в Броварах під Києвом на змаганні членів клубу ”Парламент” зі стрільби з різних видів зброї Леонід Кравчук узяв ”срібло”

При вході в приймальню першого президента України висить золотиста табличка "Почесний президент товариства Україна–Китай Кравчук Леонід Макарович". Його помічники шукають в Інтернеті рекламний ролик продовження "Іронії долі". Кабінет — простора видовжена кімната з кількома столами та домашнім кінотеатром. Із нього є вхід в іншу кімнату. Там є бар, морський більярд, м"які крісла.

На столі у 73-річного Леоніда Кравчука — газета, розгорнута на статті про вплив на людське здоров"я алкоголю й жирної їжі. Він згортає її, сідає зручніше.

Вас нічого не дивує в призначеннях на високі державні посади в останні дні року, що минув?

— Немає політика в Україні, який би не був здивованим. Найбільше — секретарем Ради нацбезпеки й оборони. Це мала би бути найближча до президента людина. Після перемоги 1994 року Кучма призначив на цю посаду Горбуліна. Віктор Ющенко три роки тому — свого кума Порошенка.

Але нині глава держави має певні цілі на президентські вибори. Віктор Ющенко взяв слово з Юлії Тимошенко, що вона на них не піде. А призначенням Богатирьової на секретаря РНБО вніс у табір "біло-синіх" непорозуміння, щоб применшити шанси Віктора Януковича. Раїса Богатирьова не надто прислухається до лідера партії. Їй важлива думка Колеснікова й Ахметова. А вони — бізнесмени і не можуть бути в опозиції. Під час виборів вони ходили з чорного входу до Секретаріату президента і зустрічалися з його головою Віктором Балогою. Малювали широку коаліцію. Для них це нормально, але для політиків — ні.

Уряд Тимошенко призначив на вищі державні посади мультимільйонерів: Сергія Буряка, Валерія Хорошковського та Олега Дубину...

— Я всіх їх добре знаю. Працював із ними, і полював багато. Як до людей, у мене до них немає ніяких антипатій. Але є одна проблема: вони — олігархи. Усі кажуть, що прийдуть до влади і розмежують бізнес і владу. Але не виходить ніяк! Мабуть, цю тему треба взагалі зняти в політиці поки що. Бо це — нездійсненно.

Чи можуть мультимільйонери заробляти гроші не для себе?

— Я бачу, що вони вже наїлися на цьому етапі. Можливо, щоб увійти в історію і зробити щось для країни, візьмуть тайм-аут у своїх заробітках. Адже майстерність заробляти гроші для себе і для держави нічим не відрізняється. А для них усіх зараз останній шанс це зробити.

Кажуть, якщо хочеш пізнати людину — пообіцяй їй владу і почекай. Потім дай їй владу і почекай. А потім — забери і почекай. Якщо людина всі три етапи пройде достойно, то їй можна довіряти. Бо ж ось людина клялася у відданості президенту, а як тільки він її звільнив — іде в опозицію. Єхануров більш-менш пройшов це достойно. Водночас я бачив, як люди навіть з посади голови Верховної Ради падали в бруд, щоб знову повернутися в це крісло. Я проти того, що людина була одним із ініціаторів дострокових виборів. Я бував на цих зустрічах під час політичної кризи. Іван Степанович Плющ скрізь доводив, що це правильно, що укази президента легітимні. Дострокові вибори відбулися, і раптом він каже, що він — за широку коаліцію. Чому, як ви думаєте?

Натякаєте, що у випадку широкої коаліції Плющ міг стати головою Верховної Ради?

— Я не хочу нікого принижувати, ображати, — хитро усміхається Кравчук. — Я просто малюю картинки з життя. Така наша політика. Кажуть, це брудна справа. Це тому, що у неї йдуть брудні політики.

Ви кажете, за нинішніми призначеннями може стояти приціл на президентську кампанію...

— Підготовка до президентських виборів уже давно розпочалася! Віктор Ющенко заявив, що буде відвідувати всі засідання уряду. Яка тоді роль там прем"єра? Не може ж глава держави сидіти на засіданні як другорядна особа. Він відіграватиме ключову роль. Як має поводитися Юлія Володимирівна?

Під час виступу Юлії Тимошенко на першому розширеному засіданні уряду Віктор Ющенко двічі зробив їй зауваження про те, що вона занадто довго виступає.

— Ну! А те, що Віктор Андрійович зазвичай запізнюється на дві години... Ніхто йому зауважень не робить! — підвищує голос Кравчук. — Я не пам"ятаю випадку, щоб його не чекали. Мене чекають 200 чоловік, а я запізнююсь на дві години. Після цього говорити "Шановні друзі" не можна. Бо якщо ти друзів шануєш — маєш прийти вчасно! — плескає долонею по долоні.

День народження Кучми перетворювався на загальнонаціональне свято

Чому Тимошенко не підтверджує і не спростовує заяви "нашоукраїнців" про те, що вона обіцяла не йти на президентські вибори?

— Якщо вона бодай третину виплат по втрачених заощадженнях поверне, то буде поза конкуренцією чи на виборах, чи без них. А якщо Віктор Андрійович буде по відношенню до неї поводитися так, як зараз, то вона піде на вибори і їх виграє.

А як почуває себе президент, який хотів працювати другий термін і програв?

— Нормально себе почував. Треба бути готовим до цього. Знаю, що багато людей після цього лягали з інфарктом, або заходили у глибоку невизначеність. Тоді не треба йти на вибори. Я після програшу Кучмі приїхав на другий день у кабінет. Лікар прибіг міряти тиск — вийшло 120 на 80. Я готував себе до програшу. А не витримують багато. Лех Валенса, авторитетна людина, подав до суду після програшу виборів у Польщі.

Леонід Кучма на президентській інавгурації Віктора Ющенка був із сірим обличчям. Як він переніс втрату президентства?

— Не думаю, що він мав хоч найменші підстави бути сірим. Він відбув два терміни, передбачені Конституцією. Розставатися із владою дуже важко. Особливо в наш час — широкі можливості, люди падають на коліна перед тобою. Пам"ятаєте, як день народження президента Кучми перетворювався на загальнонаціональне свято? І літаками, і кораблями летіли-пливли до Криму вітати. Нині те саме! Але хочу віддати належне Ющенкові, він не піддається тій спокусі. Уявіть собі: чиновник, який тобі підпорядкований, несе коштовний подарунок. Як це називається? Святковий хабар для президента. Інакше цього не можу назвати. Але Ющенко не піддається.

Після того як Володимир Путін оголосив своїм наступником Дмитра Медведєва, почали говорити про вигоду такого повороту для колишнього лідера СДПУ(о) Віктора Медведчука. Мовляв, із Медведєвим вони — куми.

— Це так. Особисті стосунки Медведчука і Медведєва дійсно близькі.

За Путіна росіяни пропонували Медведчуку багато високих посад. Я не сумніваюся, що Медведєв стане президентом. Може, за нього Медведчуку запропонують щось іще більш вагоме і цікаве в Росії. Хоча його жінка — Оксана Марченко — прив"язана до України. І команда Медведчука ще може послужити Україні.

Депутати у Верховній Раді подейкують, що Віктор Володимирович останнім часом працює на Юлію Тимошенко.

— Це неправда. Медведчук не працював зі структурами Юлії Володимирівни. Тут — повний нейтралітет.

Медведчук — єдиний із серйозних гравців доби Кучми, який після 2004 року випав із публічної політики.

— Частина "помаранчевих" і "синьо-білих" зробили з нього жупела. Але вони його просто бояться. Партія регіонів мала взяти його в список на дострокових парламентських виборах, але в останній момент почали говорити про те, що імідж постраждає... Про що ви говорите! Щоб ви знали: всі були проти прийому в БЮТ Богдана Губського (давнього соратника Медведчука. — "ГПУ").

Навіть Степан Хмара вийшов тоді з фракції...

— Але Юлія Тимошенко взяла його в список. Імідж не постраждав.

А чим нині займається Медведчук?

— Юридичну службу якусь приватну хоче створити.

1934, 10 січня — народився Леонід Кравчук у селі Великий Житин на Рівненщині
1958 — закінчив Київський державний університет
1988 — завідувач ідеологічного відділу, секретар ЦК КПУ
1990 — голова Верховної Ради УРСР, член Політбюро ЦК КПУ
1991 — обраний президентом України
1994 — програв на виборах президента Леонідові Кучмі
1994, 1998, 2002 — обраний народним депутатом України
1998 — член Соціал-демократичної партії (об"єднаної) та її політбюро
1998 — на виборах мера Києва був довіреною особою Григорія Суркіса
2006 — очолив список блоку "Не Так!" на виборах до Верховної Ради, але 3-відсоткового бар"єру блок не подолав
Одружений. Має сина і двоє онуків

Зараз ви читаєте новину «Медведєв може запропонувати Медведчуку "щось цікаве" в Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути