четвер, 22 листопада 2007 17:11

"Я єдина говорила Морозу: ця "шкура" вас продасть"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У голови Фонду держмайна Валентини Семенюк на столі — вісім телефонів урядового зв’язку і ще два своїх мобільники
У голови Фонду держмайна Валентини Семенюк на столі — вісім телефонів урядового зв’язку і ще два своїх мобільники

Валентина Семенюк, 50 років, перебуває на посаді голови Фонду держмайна при останніх трьох прем"єр-міністрах: Юлії Тимошенко, Юрієві Єханурову та Вікторові Януковичу. Інтерв"ю призначає у своєму робочому кабінеті. Під його дверима чекають люди. Кореспондентам "ГПУ" доводиться трохи постояти в черзі.

Валентина Семенюк сидить за робочим столом. На ньому — два мобільники та вісім стаціонарних телефонів. По праву сторону від неї — акваріум із рибками. На одному зі столиків автомат ППШ.

Чому на останньому з"їзді 17 листопада багато делегатів хотіли усунути з керівництва Соцпартії Ярослава Мендуся?

— Хотілося відігратися на комусь за свою поразку. Мендусь недавно очолює такий важкий напрямок. Креативна група працювала у складних умовах. Виборча кампанія була короткою. А інформаційна війна проти Соцпартії розпочалася не з часу оголошення Указу президента про дострокові вибори, а з 2006 року.

Кажуть, що якби Василь Цушко залишився першим секретарем у СПУ, то він вів би свою політику, відмінну від Мороза.

— Коли ставлять такі запитання, я завжди говорю: це лише для того, щоб  пересварити нас всередині. Цього не було, немає і навіть не може бути.

Правильно Олександр Олександрович і ми вирішили на з"їзді, що перший секретар і голова партії — в одній особі, а секретарі — за відповідними напрямками. Кожен із них намагатиметься працювати і вести свій напрямок краще. Тому що всі чудово розуміють, що рано чи пізно все одно постане питання висунення кандидата в президенти, висунення на інші посади.

Не один рік бачу підступні ігрища. Я була єдина в партії, яка критикувала Вінського. Єдина протистояла йому. Лише я говорила Морозу: "Ця "шкура" вас продасть". І виявилася права.

Євген Філіндаш вважає, що Вінський пішов, бо програв внутрішньопартійну війну Мендусю.

— До скороспечених хлопчиків ставлюся дуже оптимістично, — каже Семенюк. (Колишньому нардепу від Соцпартії Філіндашу 30 років. — "ГПУ"). — Із студентської лави — відразу в парламент, не забивши жодного цвяха. Не побувавши на жодній посаді, не притершись, і робити такі висновки. Це можуть люди лише недалекоглядні й амбітні.

Йому треба було менше займатися політичними чварами всередині партії. А йти в студентську аудиторію, виступати там, щоб молодь до тебе тягнулася. А він зайнявся ігрищами. Він є вінтиком у чиїхось руках. Працював у мене у міськкомі партії, я ціну йому добре знаю. Спочатку молоко на губах треба витерти, від соски відійти, яку він підсмоктує. Ніякої війни між Мендусем і Вінським не було.

Чи можливі нові дострокові вибори?

— Думаю, доки не відбудуться вибори у Грузії, у нас буде певна передишка. Сценаристи одні й ті ж самі, режисери одні й ті ж, тільки виконавці інші. Нині ці режисери будуть зайняті Грузією, а ми тим часом трохи відпочинемо.

Хто ж ці режисери?

— Ті, хто сьогодні управляють нинішнім керівництвом держави — контрольори. Фактично, наша влада сьогодні — це представники контрольорів, які знаходяться між істинними господарями і народом України.

Хто ці контролери — Сполучені Штати, Росія?

— І не лише Штати. Усім тим, хто формує геополітику, сьогодні вигідна територія України — її земля, надра, дешева робоча сила. Головне — місце розташування України. Не встигли пройти вибори, одні полетіли до Америки консультуватися, другі — у Брюссель, треті — в Англію. Це говорить про те, що ці політики несамостійні. Вони виконують сценарій тих людей. Ми, соціалісти, ніколи не їздили і не консультувалися, завжди відстоювали інтереси України.

Ніякої війни між Мендусем і Вінським не було

Ці вибори були бізнес-проектом трьох великих кланів. Поки що люди голосують за лозунги й обіцянки. Тепер ми почекаємо, хай вони за два роки повернуть заощадження, хай із 1 січня буде контрактна військова служба.

Ви сказали, що треба готувати від Соцпартії кандидатів у президенти — хто це може бути? Мороз говорив, що президента обиратимуть у парламенті.

— Якщо подивитися угоду, що підписували Балога і Колесніков, то можу сказати одне: вибори будуть дійсно в парламенті.

Семенюк дістає зі стосу паперів протокол із нібито підписами Бориса Колеснікова та Віктора Балоги. Відповідно до нього Партія регіонів та блок "Наша Україна — Народна самооборона" мають створити парламентську коаліцію. Віктор Янукович до 1 січня 2008 року залишається виконуючим обов"язки прем"єр-міністра. Івана Плюща обирають спікером Верховної Ради. Із Нового року президент Віктор Ющенко подає Балогу на посаду прем"єра, а Партія регіонів висуває свого спікера. У протоколі зазначається, що президентські вибори мають відбуватися у парламенті.

— І заради цього починалася кампанія! — обурюється Семенюк. — Мене найбільше цікавив там 11-й пункт, що стосується приватизації. Як і що буде поділено, що не буде реприватизації. От на тому й усе.

А звідки цей протокол?

— У пресі є. Які домовленості були, які є. До речі, ми про цей протокол знали на другий день після його підписання. Він підписувався ще ого-го! Ще до оголошення указу президента. Тепер бачитимемо, чи виконають його, чи ні. Я думаю, що виконають.

Ви говорили, що секретар Ради нацбезпеки та оборони Іван Плющ намагається державну дачу у Кончі-Заспі, де він живе, отримати у приватну власність.

— До мене надійшов пакет документів, — Семенюк дістає папку, де написано, що Іван Плющ 28 вересня 2007 року звернувся з проханням, щоб його дача була перебудована ним і перейшла йому у право власності. — Це не просто приватизація, а дарунок дачі і землі коло неї, — каже Семенюк. — Тому у своїх зауваженнях я написала, що це йде скрита приватизація, що це втрата для бюджету, що цього робити не можна. І з таким зауваженням відправила проект постанови у Кабінет Міністрів. Під час засідання Кабміну мені сказали, що це питання знято. При мені воно більше не виносилося. Чи проведена ця постанова, чи ні — не знаю. Але моя принципова позиція, що це розтягування дач, які є в Кончі-Заспі. Коли тривала виборча кампанія, то казали: ліквідувати пільги і депутатам, і всім. А тепер — як це можна назвати?

Раніше таких листів ніколи не виходило із Фонду державного майна. Тихо все візувалося, а інколи приймалося без висновку Фонду. І от тому не вигідні соціалісти, не вигідна соціалістка Семенюк.

Ви казали, що любите рибалити. Яка риболовля вам запам"яталася найбільше?

— Люблю ловити просто на вудочку. І йду на рибалку, щоб очі трохи відпочили. У мене ось і рибки є, — показує на акваріум. — Коли стомлююся від комп"ютера, дивлюся на рибок.

А два роки тому поїхала у відрядження до Арабських Еміратів на запрошення шейха на симпозіум. Прилетіла в неділю. Мене зустрів посол в аеропорту. Сказав, що знає, що я люблю рибалити. Каже, що ми сьогодні поїдемо на рибалку. Я із задоволенням, тим більше, що ніколи в морі не ловила. Узяли лодку, поплили дуже далеко. Посол розказував, що у нього такі гарні закидки, снасті, ну вобще. Розповідає, що і тут ловив стільки багато, і тут. Вийшло так, що посол нічого не зловив, його помічник також нічого не зловив, а я — дві великі рибини, — сміється і показує руками розмір рибин. — Вони: ви ж казали, що поганий рибалка, а ми хвалилися, що дуже гарні... А так вийшло, що я піймала, а вони —  нічого. Назви не пам"ятаю, але це такі гарні були рибки, по сантиметрів із 50. Такий був прекрасний відпочинок. Я просто задоволена. Також посол подарував касету Малініна. Він там співає дуже гарні українські пісні. Як тільки включаю касету, а вона завжди зі мною у машині, то згадую ту рибалку.

1957, 4 липня — Валентина Скибюк народилася в селі Заріччя на Житомирщині
1974 — діловод Ружинської селищної ради народних депутатів
1982 — закінчила Житомирський сільськогосподарський інститут
1990 — секретар Ружинського райкому КПУ
1991 — член Соціалістичної партії
1994 — народний депутат України 2-го скликання
1998 — народний депутат України 3-го скликання від СПУ-СелПУ
1999 — закінчила Національну юридичну академію України ім. Ярослава Мудрого
2002 — народний депутат України 4-го скликання від СПУ
2005 — голова Фонду держмайна України
2007 — балотувалася у народні депутати за списком Соцпартії. До парламенту СПУ не пройшла

Зараз ви читаєте новину «"Я єдина говорила Морозу: ця "шкура" вас продасть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути