четвер, 29 березня 2007 19:03

Киянам пропонують здати незареєстровану зброю

Автор: фото: Володимир ПОЛІЩУК, ЦГЗ ГУ МВС в м.Києві
  Працівник дослідно-експертного криміналістичного центру в Києві оглядає кулемет, вилучений 19 березня в підвалі ЖЕКу на Дружби народів. За даними міліції, 10 відсотків всієї зброї у Києві громадяни зберігають без документів
Працівник дослідно-експертного криміналістичного центру в Києві оглядає кулемет, вилучений 19 березня в підвалі ЖЕКу на Дружби народів. За даними міліції, 10 відсотків всієї зброї у Києві громадяни зберігають без документів

Головне управління МВС Києва радить жителям столиці протягом квітня позбутися незареєстрованої зброї: вогнепальних та газових пістолетів, боєприпасів та вибухівки. Зробити це можна буде в усіх райвідділах міліції за місцем проживання.

— Такий місячник проводимо щороку по два рази — навесні та восени, — каже начальник прес-служби ГУ МВС Києва Володимир Поліщук, 42 роки.

Він розповідає, що в жовтні 2006 року до райвідділів добровільно здали понад 80 одиниць різної зброї та кільканадцять тисяч набоїв. Зокрема, принесли 17 штук нарізної мисливської та дві одиниці армійської зброї, 29 штук мисливської гладкоствольної, 18 одиниць холодної, по 4 саморобні й гумові і 11 пневматичних пістолетів. Здали один снаряд та один вибуховий пристрій.

— Громадянин не нестиме відповідальності за зберігання зброї, якщо принесе її добровільно, — зауважує Поліщук.

Спеціалісти із дозвільної системи кажуть, що здебільшого приносять зброю, придбану за кордоном. У Києві багато газових пістолетів, завезених із Німеччини, бо там їх можна вільно придбати, без жодних дозволів. Однак реєструвати їх приносять нечасто.

— Торік реєстрували дві одиниці нарізної і десять гладкоствольної зброї. Якщо людина хоче її зареєструвати, ми пристрілюємо її, перевіряємо, чи не була вона в криміналі. Якщо все нормально і в людини є всі документи, ми реєструємо її, — розповідає начальник прес-служби.

19 березня цього року міліція виявила в підвалі ЖЕКу в будинку на бульв. Дружби Народів, 17а (Печерськ) найбільшу партію незареєстрованої зброї за останні роки. У другому під"їзді п"ятиповерхівки знайшли два пістолети ТТ, вісім радянських автоматів часів Другої світової війни та 11 кг тротилу. Ще не встановили, кому належить ця зброя.

— У Києві не зареєстровано десяту частину зброї, якою володіє населення, — каже старший інспектор із дозвільної системи Оболонського РУ ГУ МВС України в м. Києві Юлія Харченко, 33 роки. — Здебільшого це газові пістолети.

За словами міліціонерів, незареєстровану зброю можна придбати або кримінальним шляхом, або в народних умільців, які можуть переробляти газові пістолети на бойові, ремонтувати старі автомати.

За неофіційною інформацією, на "чорному ринку" автомат Калашникова можна придбати за $1500, пістолет Макарова — за $500. Ручні гранати коштують $100-300.

Зараз ви читаєте новину «Киянам пропонують здати незареєстровану зброю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 7644
Голосування Якби вибори мера Києва відбувалися найближчим часом, за кого б віддали свій голос?
  • Віталій Кличко
  • Борислав Береза
  • Микола Томенко
  • Марина Порошенко
  • Роман Грищук
  • Олексій Кучеренко
  • Андрій Іллєнко
  • Сергій Притула
  • Юрій Левченко
  • Свій варіант
Переглянути