Ексклюзиви
вівторок, 14 жовтня 2008 10:52

На 40% подорожчали медпрепарати в аптеках

Вчора, 13 жовтня, у Держслужбі лікарських засобів пройшло екстрене засідання. Темою зустрічі було безпрецедентне підвищення цін на медпрепарати.

Подорожчання в першу чергу торкнулося імпортних препаратів. Наприклад, кілька днів тому краплі від нежиті "Нокспрей" можна було купити за 8 гривень, тепер за них доведеться викласти 11 гривень. Імпортери лікарських засобів стверджують, що подорожчання спровокувало підвищення курсу долара. У свою чергу в Держслужбі лікарських засобів не виключають, що торговці медикаментами вступили в змову.

Чиновники обіцяють, що якщо оператори фармринку не повернуть колишні ціни, в ситуацію будуть вимушені втрутитися силові органи. Відучора у всіх українських аптеках різко підвищилися ціни. Окремі ліки подорожчали на рекордних 40%.

За інформацією менеджерів найбільших українських аптечних мереж, всі вихідні аптечні кіоски в естренному порядку міняли цінники. А вже вчора рядові співробітники київських аптек були вимушені пояснювати своїм клієнтам, чому буквально за ніч медпрепарати виросли в ціні майже в півтора рази. "Ми не розуміємо, чому це відбулося, і нам це не подобається. Якщо у нас залишилися старі запаси ліків, ми їх продаємо ще за старою ціною", - завіряли фармацевти.

У Держслужбі лікарських засобів вчора повідомили, що операторів ринку медпрепаратів екстрено зобов"язали знизити ціни найближчими днями. "З сьогоднішнього дня ліки повинні подешевшати. Якщо вони не подешевшають, то, на мій погляд, тут вже повинні розбиратися податкова і прокуратура", - говорить заступник голови Держслужби лікарських засобів Костянтин Косяченко.

Неофіційно фармацевти говорять, що дистрибьютори підняли ціни передчасно. "У компаній ще є резерви, куплені за нижчою ціною. Тому підвищення цін зараз - це свого роду спекуляція", - зізнається один із співбесідників. В той же час велика частина імпортних лікарських коштів в аптеках - європейського виробництва. Відповідно, розрахунок за них йде в євро, а не в доларах.

Самі імпортери коментують підвищення закупівельних цін неохоче. "Ми не відповідатимемо на такі питання", - прямо заявили в компанії VVS, торгуючій ліками оптом.

Тим часом не виключено, що скоро підвищаться ціни і на медпрепарати українського виробництва. Українські фармацевтичні компанії також прив"язані до коливань курсу долара. "В основному 80% нашої сировини куплено за євро і долари. Але в структурі собівартості сировина займає порядку 50-60%", - говорить комерційний директор Борщаговського хіміко-фармацевтичного заводу Євгеній Сова.

Зараз на заводі використовують сировину, куплену ще по старому, низькому курсу. Тому там ціни поки піднімати не планують. В той же час на заводі стверджують, що запасів сировини вистачить ненадовго. Тому, якщо курс не стабілізується, підвищення не уникнути.

В той же час є і інші причини для подорожчання медпрепаратів. "Ціни, безумовно, будуть рости, через те що росте все: сировина, енергоресурси плюс інфляція. Проте на основний портфель соціально важливих препаратів ціни виростуть не на багато", - констатує заступник генерального директора по маркетингу фармацевтичної компанії "Дарниця" Юрій Чертков.

Варто додати, що в деяких аптеках нашої країни фармацевти незаконно торгують пігулками трамадола. Так, станом на 4 червня цього року в Україні виробили в 4 рази більше пігулок трамадола, ніж потрібно Мінохоронздоров"я. Підпільні аптекарі, що приторговують їм, заробляють по 300 доларів на день.

Як відомо, в Україні 8 крупних виробників трамадола, найбільший з яких, - харківська фармокомпанія "Здоров"я". Там заявляють, що їх товар виробляється лише по нормах, які визначило Мінохоронздоров"я. До кінця року всі вісім виготовлять більше 100 мільйонів доз. При простому арифметичному розрахунку виходить, щонайменше, по 2 дози на кожного з 46 мільйонів українців. До речі, для потреб хворих потрібно всього 26 мільйонів доз, пише Delo.ua

Зараз ви читаєте новину «На 40% подорожчали медпрепарати в аптеках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути