середа, 01 жовтня 2008 09:05

"Якщо вийдемо в плей-офф Ліги - Луческу залишиться" - Ахметов

"Якщо вийдемо в плей-офф Ліги - Луческу залишиться" - Ахметов

Поєдинок "Шахтаря" проти "Барселони", пройде на тлі невдалого виступу гірників в чемпіонаті України і розмов про можливу відставку Мірчи Луческу.

Президент донецького клубу роз"яснив своє відношення до того, що відбувається, розповів про перспективи румунського тренера в "Шахтарі".

- Міркуючи про сьогоднішню кризу Шахтаря в чемпіонаті, дехто порівнює ситуацію з торішнім провалом київського "Динамо" в Лізі чемпіонів, який у результаті призвів до зміни головного тренера. Ви не розділяєте таку точку зору?

- Ні. Тому що це різні, незіставні речі. У "Динамо" були свої проблеми, у нас - свої. Кияни після першого кола відставали від нас в чемпіонаті на 10 очок, а в ході групового турніру Ліги чемпіонів кілька разів поміняли тренера і як результат - шість поразок. Сьогодні ми опинилися в ролі тих, що наздоганяють в чемпіонаті, зате в Лізі сподіваємося на вихід з групи, маючи для цього, як мені здається, непогані передумови.

- Криза Шахтаря в першості країни, по-вашому, не може стати приводом для відставки Луческу?

- Послухайте, Шахтар на сьогоднішній день - чемпіон України, володар Кубка і Суперкубка країни. Ми можемо говорити про кризу нашої команди, а можемо тлумачити про підйом, який переживає український клубний футбол. Лідерство донецького "Металурга", вдалий виступ "Ворскли", звично стабільне становище харківського "Металіста" на верхніх рядках таблиці... Завжди говорив: мрію, щоб за золото в українському футболі боролися не два клуби, а п"ять-шість.

- Якщо Шахтар не захистить український титул, але вийде в плей-офф Ліги чемпіонів, будете задоволені?

- Не просто задоволений - щасливий! Таке трапиться вперше, тому стане історичною подією, справжнім проривом. Це колись чемпіонат України був для нас самодостатньою метою. Але тепер з мети він перетворився лише на засіб для інтеграції до футбольної Європи. Якби переді мною стояв вибір: черговий український титул, але з невиходом в плей-офф Ліги чемпіонів, або срібло і попадання в 1/8 фіналу найпрестижнішого євротурніру, я б, не замислюючись, віддав перевагу другому варіанту.

- Тепер він цілком реальний: за срібло "Шахтареві" доведеться ще поборотися, зате в Лізі все в його руках.

- Якщо відверто, не помітив, що в суботу з донецьким "Металургом" команда погано грала. По ситуації на полі замість 1:1 на табло повинно було бути 5:1 на нашу користь. Але справа навіть не в цьому. В середу у футболістів буде абсолютно інший рівень мотивації. Своє уміння грати на належному рівні вони довели в Базелі.

- Проте вболівальники Шахтаря все наполегливіше вимагають, щоб Луческу пішов у відставку, оскільки він нібито в донецькому клубі себе вичерпав. Як ви на це реагуєте?

- Вже не раз говорив: ніколи не переживу байдужості до "Шахтаря". Вимогливість наших вболівальників мені подобається. Вона відповідає прогресу команди за останні роки. А з чим іншим пов"язано зростання, як не з роботою Луческу? Хай це звучить дещо пафосно, але Луческу вже вписав своє ім"я в історію "Шахтаря" золотими літерами. Три чемпіонські титули за чотири роки, три європейські весни, хай поки в Кубку УЄФА, чотири виходи в груповий турнір Ліги чемпіонів. Все це - Луческу і створена ним команда. Коли-небудь він, напевно, піде, але якщо потім приїде до Донецька просто як гість, то новий 50-тисячний стадіон, на якому "Шахтар" гратиме, впевнений, підніметься і почне йому аплодувати. А я встану першим.

- Якщо Шахтар не проб"ється в плей-офф Ліги, що тоді?

- Здається, коментарі не потрібні... Єдине, що хочу все ж таки сказати: ми розлучимося з тренером гідно, по-чоловічому і назавжди залишимося друзями, бо те, що зробив Луческу в Донецьку, переоцінити неможливо.

- Інший сюжет: Шахтар потрапляє в плей-офф - Луческу залишається?

- Тут, як говориться, можливі варіанти. З одного боку, було б логічне і справедливо, щоб він залишився і довів команду до тієї межі, на яку вона здатна в нинішній Лізі. Але, з іншої - потрібно буде дивитися, аналізувати все, включаючи виступ в чемпіонаті України, якість гри команди.

- Інтуїція вам що підказує: "та чи ні"?

- Більше "так", чим "ні". Тому що для мене пріоритетом є Ліга чемпіонів. Якщо Луческу проб"ється з Шахтарем в чвертьфінал або в півфінал - це стане величезною віхою в нашій історії.

- А якщо головний тренер сам подасть прохання про відставку, не чекаючи зими?

- Для мене це буде великою несподіванкою. Я дуже здивуюся.

"Спорт-Експрес"

Зараз ви читаєте новину «"Якщо вийдемо в плей-офф Ліги - Луческу залишиться" - Ахметов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4166
Голосування Чи підтримуєте те, що українські спортсмени зі зброєю захищають нашу країну від вторгнення РФ?
  • Так. Це - громадянський обов'язок, а частина з них ще й представляє клуби ЗСУ
  • Не зовсім. Вони мають прославляти Україну на спортивних аренах і закликати світ підтримувати нашу країну
  • Усі методи хороші. Головне - не бути псевдопатріотами, як Тимощук
Переглянути