вівторок, 30 вересня 2008 07:06

Григорій Васькович не розмовляв 12 років

У суботу, 27 вересня, на Личаківському цвинтарі у Львові поховали провідного діяча ОУН 89-річного Григорія Васьковича.

— Спочиватиме батько у Львові, бо тут провів останні роки життя. Звідси починався його політичний шлях, — каже син 52-річний Андрій.

Григорій Васькович народився в селі Розтічки Долинського району на Івано-Франківщині. Навчання розпочав у Рогатині. У 17 років переїхав до Львова.

1937-го вступив до ОУН. Його знали як "Вака", "Вимогу", "Б.Занковича". Коли виїхав до польського міста Краків, працював у паспортно-технічному відділі ОУН. Виготовляв документи для зв"язкових. Познайомився зі Степаном Бандерою та Романом Шухевичем.

Васькович входив до "Групи 33", яка 1944 року виїхала через Чехословаччину на Захід. У таборі біженців в Інсбруку вступив до української гімназії.   Згодом здобував філософську освіту в Мюнхені. Працював професором психології й педагогіки та деканом філософського факультету Українського вільного університету. У Німеччині облаштовує власний будинок під інтернат.

Васькович одружився із вдовою Надією Шупер-Демчук. Від першого шлюбу вона мала трьох дітей. Разом народили синів — Юрія та Андрія.

14 років тому Васькович із дружиною оселилися в Києві.

— Через два роки на тата скоїли напад, — веде далі Андрій. — При ньому були гроші та дорогий годинник: їх не взяли. Після того батька паралізувало. Він втратив мову. Мама опікувалася ним.

Зараз ви читаєте новину «Григорій Васькович не розмовляв 12 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути