Ексклюзиви
вівторок, 23 вересня 2008 07:07

"Промінвестбанк" може збанкрутувати

Володимир Матвієнко — автор збірок "Люблю я свою Україну", "Душі моєї хвилювання", "Пісня моя зоряна", "Оберіг пам"яті". Водночас працює головою "Промінвестбанку". "Поет у Росії — більше, ніж поет", — писав у 1960 роках письменник Євген Євтушенко.

Протягом останніх років один із найбільших банків країни опинився на межі фінансової кризи. Причина цього — не економічна криза, а неспроможність Матвієнка керувати великою фінансовою установою.


Реформа банківської системи України почалася з початком незалежності. На базі республіканського відділення "Промбудбанку" створили три акціонерні кредитно-фінансові установи, які розподілили між собою клієнтів. "Промінвестбанк" отримав рахунки промислових підприємств — майже 60% активів банківської системи країни.

Матвієнко тоді був головою Національного банку України. У березні 1992 року очолив "Промінвестбанк". Провів стрімку корпоратизацію — з державної власності банк перейшов до закритого акціонерного товариства.

Спочатку акціонерів було 285 тис. — працівників "Промінвестбанку" змушували ставати співвласниками. Хто не погоджувався, показово звільняли. Згодом Володимир Павлович став "вичавлювати" дрібних пайовиків. Їхні акції забирав собі. "Не продасте — звільню", — казав він. Або ж подавав на них до суду. Скаржився, що ті завдають шкоди діловій репутації банку.

Матвієнко налагоджував тісні зв"язки з урядом. У результаті клієнтами банку були найбагатші бюджетні організації країни. За це деяким підприємствам видавалися кредити, які досі не виплатили.

Останнім часом Володимир Павлович робить дивні речі. Списав із недоторканого рахунку підприємства "Енергоринок" 21 млн грн, у "Енергоатома" зникло 4 млн. Звітів і достовірних даних про діяльність банку немає. Провести його ревізію незалежним фірмам керівник не дозволяє. Великі суми виводять в офшорні зони. Неодноразово видавали такі позики, які не могли повернути. Водночас кошти вкладаються в сумнівні проекти родичів Володимира Павловича.

Унаслідок цього банк утратив найцінніших клієнтів — електроенергетичний комплекс країни, гуртовий ринок енергетичного вугілля, нафтогазовий комплекс. Услід за ними банк залишають дрібніші клієнти.

Із першого по другий квартал 2008 року активи "Промінвестбанку" зменшилися на 757,7 мільйона гривень

Із першого по другий квартал 2008 року активи "Промінвестбанку" зменшилися на 757,7 млн грн. Власний капітал — на 36,3 млн, "кредитний портфель" — 349,6 млн грн, а також для юридичних осіб — на 249,2 млн, фізичних — 100,4 млн. Вклади юридичних осіб на рахунках становлять на 433,9 млн грн менше, фізичних — 821,9 млн. Тим часом Володимир Павлович пише в одному зі своїх віршів: "Фінанси — річ хороша, про це нема питань. Та важливіш за гроші — духовний капітал".

1996 року Матвієнко створив Партію національно-економічного розвитку України. Її очолює його син Павло, 27 років. Політична організація приймає участь у виборах. Позаторік за неї проголосували 0,23% виборців, торік — 0,14%. Свого часу Павло Матвієнко балотувався в депутати по Коростенському мажоритарному округу N66, що на Житомирщині. За вказівкою керівництва кожне відділення "Промінвестбанку" Києва й області направило до Коростеня від 20 до 25 осіб із відкріпними талонами. Добиралися вони до дільниць власним коштом.

Володимир Матвієнко — головний редактор газети "Обрій". Більшість матеріалів видання присвячені керівникові "Промінвестбанку".

Усе це, включаючи дитячу організацію "Козаченьки", агрофірму "Обрiй", команду з американського футболу "Варяг", українську співачку Марту Спіженко, фінансує не сам Матвієнко, а "Промінвестбанк". Тобто його акціонери. Нині до товариства входять 60 тис. пайовиків. Понад 8 років вони не можуть отримати сертифікати акцій, їх не допускають на зібрання акціонерів, намагаються без їх відома збільшити статутний фонд. Матвієнко фактично ігнорує пайовиків. Торік виплатив їм по 82,9 грн дивідендів.

За рахунок "Промінвестбанку" позаторік Матвієнко заснував банк "Національний кредит". Керує ним його син Павло. Батько передав йому майже 20 відділень. "Вони здалися мені не надто ефективними", — пояснив Володимир Павлович.

Тим часом статки Матвієнка оцінюють більше як в $1,0 млрд.

Схоже на те, що в ситуацію з "Промінвестбанком" час втрутитися державі.

Зараз ви читаєте новину «"Промінвестбанк" може збанкрутувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути