субота, 20 вересня 2008 14:20

"Вступ України до НАТО спричинить глибоку кризу" - Лавров

"Вступ України до НАТО спричинить глибоку кризу" - Лавров

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров упевнений, що вступ України до НАТО спричинить глибоку кризу в російсько-українських відносинах.

Про це йдеться в статті С.Лаврова "Про кавказьку кризу і українську політику Росії".

"Вимушений з жалем констатувати, що російсько-українські відносини переживають складний період. Їх нинішній стан викликає у нашої країни цілком виправдану стурбованість", - сказав С.Лавров.

На його думку, кроки, що здійснюються офіційним Києвом останнім часом, не можуть не сприйматися в Москві як спрямовані фактично на системний злам комплексу наших міждержавних відносин, як цілеспрямована спроба відмовитися від тих принципів, на яких вони ґрунтуються.

С.Лавров зазначив, що саме в такому контексті Росією сприймається позиція "тих в українському керівництві, хто взяв курс на форсований вступ до НАТО - без урахування думки власного народу і стурбованості, що висловлюється російською стороною".

"Скажу прямо, вступ України до НАТО спричинить глибоку кризу в російсько-українських відносинах. Ця криза найнегативнішим чином позначиться і на загальноєвропейській безпеці. Отже вибір, і вибір стратегічний має зробити і Захід. Думаю, що нав"язувати Україні роль буфера між Європою і Росією – значить, принижувати значення самої України", - сказав міністр.

Він переконаний, що набагато конструктивніше було б всім разом вибудовувати відносини з навколишнім світом, тим більше що Росія і Україна є невід"ємною частиною Європи, європейської культури, політики і економіки.

Він сказав, що в Росії були просто приголомшені реакцією України "у зв"язку з агресією Грузії" проти Південної Осетії. "Для наших країн і народів завжди було природно стояти на стороні правди і справедливості. А тут не було ні того, ні іншого. Суцільна геополітика, покликана приховати головне питання - про те, чия агресія і за чиєї підтримки запустила всі наступні події", - сказав він.

С.Лавров зазначає, що офіційний Київ навіть "не висловив жалю у зв"язку із загибеллю мирних жителів і російських миротворців". "При цьому відомо, що українське керівництво своїми поставками важкого наступального озброєння грузинській армії несе свою частку відповідальності за трагедію, що сталася в цьому регіоні. Загинули сотні людей, в більшості своїй - мирні жителі. І в чому взагалі міг полягати сенс озброєння режиму, якщо як гарматне м"ясо використовувалися резервісти, а армія швидко втікала під приводом того, що "США не підтримали", а "Захід кинув"?", - сказав російський міністр.

"Але якби "США підтримали", а "Захід не кинув", тоді був би повномасштабний військовий конфлікт за участю всієї Європи на боці агресора? Невже це безумство відповідало б чиїмсь інтересам в Євроатлантиці? Такий самий ефект був би і в тому разі, якби Тбілісі розв"язав агресію, перебуваючи у лавах НАТО", - додав він, повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «"Вступ України до НАТО спричинить глибоку кризу" - Лавров ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути