субота, 13 вересня 2008 11:06

Сьогодні останній "день життя" коаліції

Сьогодні останній "день життя" коаліції
Сьогодні, 13 вересня, закінчується термін, протягом якого парламентська фракція "Наша Україна - Народна самооборона" може відкликати свою заяву про вихід з коаліції з Блоком Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, 2 вересня фракція НУ-НС вийшла з демократичної коаліції. Причиною для цього кроку стало спільне голосування фракцій БЮТ, Партії регіонів та Комуністичної партії України за низку законів, які обмежили повноваження президента.

Згідно тимчасовому регламенту Ради, фракція має право вийти з коаліції, попередивши про це письмовою заявою керівників інших фракцій за 10 днів до виходу. Протягом цих 10 днів фракція ще може відкликати свою заяву.

3 вересня фракція блоку "Наша Україна - Народна Самооборона" у Верховній раді направила своє рішення про вихід з коаліції голові Ради Арсенію Яценюку і фракції БЮТ. 4 вересня спікер Арсеній Яценюк зачитав заяву з трибуни парламенту.

Якщо ж фракція не відкличе заяви, головуючий на першому після закінчення 10-денного терміну пленарному засіданні оголошує про вихід фракції з коаліції. Таким чином, НУ-НС може відкликати заяву до 13 вересня.

НУ-НС допускає відновлення коаліції з БЮТ у разі виконання блоком певних умов. "По-перше, нам необхідно сформувати спільну позицію по грузинському питанню, по-друге, БЮТ повинен відмовитися від голосування з Партією регіонів і комуністами по тих законопроектах, які обмежують повноваження президента України в оборонній та зовнішній політиці, і, по-третє, обов"язкове узгодження всіх питань не тільки на засіданнях ради коаліції, відмова від односторонніх і сепаратних контактів з комуністами і Партією регіонів", - заявив лідер фракції НУ-НС В"ячеслав Кириленко.

Тимошенко не збирається виконувати ультиматуми НУ-НС і президента

Президент висунув БЮТ аналогічні умови. На його думку, фракція БЮТ може висловити свою позицію по Грузії і відмінити прийняті 2-5 вересня закони, якщо вона хоче повернутися в демкоаліцію.

12 вересня, напередодні закінчення 10-денного терміну, лідер БЮТ Юлія Тимошенко дала зрозуміти, що не збирається виконувати ультиматуми НУ-НС і президента. Також вона підкреслила, що фракція БЮТ повністю відкрита для переговорного процесу по відновленню коаліції.

"Ми повністю відкриті для переговорного процесу, але питання в тому, що для того, аби "Наша Україна" і президент повернулися в демократичну коаліцію, жодних переговорів не потрібно - треба просто повертатися, поважаючи і люблячи Україну, цінуючи її стратегічний курс на європейську інтеграцію і збереження суверенітету", - відзначила Тимошенко.

"Треба просто в цю коаліцію повертатися і далі працювати без ультиматумів і вимог", - додала лідер БЮТ.

За відклик заяви про вихід з коаліції має проголосувати більшість членів фракції НУ-НС, тобто 37 депутатів. Якщо цього не відбудеться, спікер Арсеній Яценюк обіцяв офіційно оголосити про розпад коаліції НУ-НС і БЮТ.

З моменту оголошення про розпад парламентської більшості починається відлік 30 днів, передбачених законодавством на формування нової коаліції.

Президент Віктор Ющенко заявив, що скористається своїм правом оголосити про достроковий розпуск парламенту і проведення дострокових виборів, якщо нова коаліція не буде створена у визначений законодавством термін (30 днів), повідомляє Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні останній "день життя" коаліції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути