Ексклюзиви
пʼятниця, 12 вересня 2008 18:39

Вакарчук склав депутатські повноваження

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Лідер гурту ”Океан Ельзи” Святослав Вакарчук каже, що основні політичні гравці мають зробити крок назустріч одне одному
Лідер гурту ”Океан Ельзи” Святослав Вакарчук каже, що основні політичні гравці мають зробити крок назустріч одне одному

Депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" і лідер гурту "Океан Ельзи" 33-річний Святослав Вакарчук склав свій мандат. Учора він пояснював причини цього на прес-конференції в агенції "Інтерфакс-Україна".

Зібралося понад півсотні журналістів.

— О-йо! Нічого собі прийшло, — здивовано каже керівник агенції Олександр Мартиненко, коли заходить до зали. За ним іде Святослав Вакарчук. Тримає ліву руку в кишені, усміхається.

— Це не є емоційне рішення, а достатньо виважений крок, — запевняє співак. — Громадянська позиція. Якщо хтось захоче використати це для боротьби з фракцією НУ-НС, то прошу так не робити. Бо я захищатиму свою фракцію.

Я не наймався блокувати трибуну й забирати картки

Вакарчук переконаний у правильності свого вчинку.

— Знав, що у Верховній Раді відбуваються складні політичні процеси. Але те, що робиться в цьому скликанні, є боротьбою заради боротьби — й усе, — вважає він. — У таких умовах не хочу продовжувати політичну діяльність. Я не наймався блокувати трибуну й забирати картки.

Час од часу Святослав поглядає на табличку, що стоїть перед ним — на ній написано "Народний депутат".

— Мені є чим пишатися, — продовжує. — Я активно брав участь в комітеті з питань свободи слова та інформації. Шкода, що Верховна Рада змогла прийняти лише один наш законопроект.

Співак планує повернутися "до активного громадського життя":

— Я — оптиміст. Вірю, що все краще в України попереду, — усміхається. — Але щоб вийти із сьогоднішньої ситуації, основні політичні гравці мають зробити крок назустріч одне одному.

Для 43-річного Тараса Стецьківа з фракції НУ-НС рішення Вакарчука було дещо несподіваним.

— Але я його розумію, — каже Стецьків. — Це моральний протест митця проти тієї аморальності, руйнування влади, яке здійснюється нашими вождями. Це попередження політичним лідерам демократичного табору, щоб вони схаменулися. Він поступив достойно й патріотично.

Нардеп зазначає, що останнім часом Верховною Радою ширяться подібні настрої:

— Серед депутатів нагнітаються розчарування, песимізм.

Він розуміє, що зайвий у цьому середовищі

Заяву Вакарчука голова ВР Арсеній Яценюк має зачитати на наступному засіданні. Його місце в парламенті займе 44-річний Олександр Бобильов, який керує міліцією на Дніпропетровщині.

В Асоціації нардепів не пригадують, щоб хтось добровільно відмовлявся від депутатства. Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, 49 років, не вважає, що вчинок Вакарчука почнуть наслідувати інші нардепи.

— Він розуміє, що зайвий у цьому середовищі й не може вплинути на ситуацію. Тому краще відійти, — зауважує політолог. — Був уже не надто добрий досвід у цій справі в Руслани Лижичко, тепер — у Вакарчука. Вони мають усвідомити, що політика — не їхня справа. Свої ідеї Славко може донести до людей через музичну діяльність. Це буде результативніше.

Зараз ви читаєте новину «Вакарчук склав депутатські повноваження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути