Ексклюзиви
середа, 27 серпня 2008 18:36

Україна готова брати участь у відновленні територіальної цілісності Грузії

Президент України Віктор Ющенко засудив визнання Росією незалежності Південної Осетії та Абхазії і заявив про готовність України взяти участь у відновленні територіальної цілісності Грузії.

Про це йдеться у заяві Президента України Віктора Ющенка у зв"язку з визнанням Російською Федерацією незалежності Південної Осетії та Абхазії, розміщеній на його офіційному сайті.

Глава держави зазначив, що 26 серпня цього року Президент Російської Федерації Д.Медведєв "всупереч численним закликам міжнародного співтовариства" підписав укази про визнання незалежності Південної Осетії та Абхазії.

Віктор Ющенко наголосив, що трагедія грузинського, зокрема і південно-осетинського народу, воєнний конфлікт між Росією та Грузією стали жорстким викликом не тільки для кавказького регіону, але й для Європи та усього цивілізованого людства.

"Прийняте російським керівництвом рішення несе загрозу миру і стабільності у нашому регіоні і на європейському просторі, підриває існуючий міжнародний порядок, порушує цілісність принципів, закріплених у статуті ООН та інших міжнародно-правових актах, є нелегітимною зміною державних кордонів і виявом тиску та силового втручання", - заявив Президент України.

За його словами, Україна засуджує визнання Росією незалежності самопроголошених утворень і закликає російське керівництво повернутися до міжнародно-прийнятих норм і принципів врегулювання конфлікту та дотримання досягнутих міжнародних домовленостей.

"Україна також розраховує на об"єднання зусиль міжнародної спільноти щодо відновлення територіальної цілісності Грузії та заявляє про свою готовність щодо активної участі у цьому процесі", - сказано у заяві Президента України.

Як повідомлялося, сьогодні, 26 серпня, Президент Росії Дмитро Медведєв підписав указ про визнання Російською Федерацією незалежності Південної Осетії й Абхазії та закликав інші держави брати приклад з Росії.

25 серпня верхня палата російського парламенту, Рада Федерації, одноголосно проголосувала за звернення до президента РФ Дмитра Медведєва з пропозицією визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії.

МЗС України заявило, що Україна категорично засуджує рішення Росії про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії і вважає його грубим порушенням норм і принципів міжнародного права, двосторонніх і багатосторонніх договорів, повідомляє Новинар

Зараз ви читаєте новину «Україна готова брати участь у відновленні територіальної цілісності Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути