Ексклюзиви
вівторок, 26 серпня 2008 14:45

"Україна стала заручницею війни, яку веде Росія" - Ющенко

"Україна стала заручницею війни, яку веде Росія" - Ющенко
Впливове американське видання "The Washington Post" опублікувало статтю Президента України Віктора Ющенка "Грузія і ставки для України", в якій він розмірковує про підсумки і проблеми грузинського конфлікту.

Так, наприклад, в своїй статті Президент відзначає, що "конфлікт в Грузії виявив проблеми, які тягнуться далеко за межі нашого регіону. Недавні події чітко показали, як небезпечне ігнорування міжнародним співтовариством "заморожених конфліктів".

Віктор Ющенко також пише, що "проблеми сепаратистських регіонів в країнах, що недавно отримали незалежність, складні, і дуже часто їх роблять розмінною монетою в геополітичній грі. Проте подібні "ігри" призводять до загибелі людей, до гуманітарних катастроф, економічної розрухи і краху міжнародних гарантій безпеки".

На думку Президента, "Україна стала заручницею війни, яку веде Росія". "Це змусило владу України і весь народ нашої країни, зокрема жителів Криму, задуматися про небезпеки того, що на нашій території базується російський Чорноморський флот", пише Президент в своїй статті.

Ющенко також звертає увагу на той факт, що трагічні події в Грузії виявили брак ефективних превентивних механізмів в руках ООН, Організації з безпеки і співпраці в Європі, а також інших міжнародних органів.

"Ми, українці, сподіваємося, що Російська Федерація прислухається до думки глобального співтовариства про те, що нинішні питання можна вирішити шляхом переговорів. Ми хочемо покласти край грабуванню і руйнуванню грузинської інфраструктури. Ми зобов"язані зробити все можливе, щоб не допустити провокацій і продовження різанини", наголошується в матеріалі.

"Конфлікт Росії, що має місце, з Грузією зачіпає інтереси моєї країни. Військові дії велися недалеко від наших кордонів, і російський Чорноморський флот був безпосередньо задіяний в них. Гостро стало питання про національну безпеку України. У зв"язку з діями російського флоту мені довелося видати указ, який регулює його функціонування на території України", пише Президент.

Крім того, в статті Віктор Ющенко ще раз підкреслив, що Україна приєднується до твердої підтримки суверенітету і територіальної цілісності Грузії.

На думку Президента, єдиний спосіб гарантувати безпеку в зоні конфлікту - це створення нового багатобічного формату контингенту, який буде схвалений ООН або ОБСЄ.

"Я дуже сподіваюся, що цей план буде чітко виконаний конфліктуючими сторонами. Ми готові брати участь в міжнародних зусиллях з надання допомоги і повернення постраждалих до нормального життя. Україна також готова взяти участь в місії ООН або ОБСЄ, відправивши своїх миротворців", говориться у статті.

У матеріалі Віктор Ющенко відзначає, "що окрім політичного аспекту, в питанні щодо сепаратистських регіонах нам необхідно мати справу також з соціальними і економічними аспектами даного феномена. Багато хто з подібних провінцій не контролюється ні урядами відповідних країн, ні міжнародним співтовариством. У багатьох випадках відсутність нагляду перетворила ці території на притулки контрабандистів, незаконних торговців зброєю, людьми і наркотиками. Лютують корупція і порушення прав людини. Для даних регіонів характерні відсутність демократичного виборчого процесу, а також упереджені ЗМІ. Етнічний аспект проблеми часто перебільшують з метою приховати злочинну діяльність".

Президент також пише про те, що "район, де ведеться подібна діяльність, представляє загрозу благополуччю і розвитку сусідніх країн. Офіційним властям доводиться відображати напади сепаратистських озброєних формувань. Але це не завжди вдається. Ще до того, як в Грузії вибухнули масштабні бої, російські миротворці не змогли запобігти обстрілу грузинської території південноосетинськими сепаратистами. Навпаки, за декілька днів до початку крупного конфлікту ті активізували свою діяльність".

"У ці вихідні Україна відсвяткувала роковини своєї незалежності. Нинішній конфлікт в черговий раз довів, що кращий спосіб забезпечити національну безпеку України і інших країн - це брати участь в системі колективної безпеки вільних демократичних країн, прикладом якої сьогодні є НАТО. Відповідно до законів нашої держави і пріоритетів його зовнішньої політики, Україна продовжить йти шляхом євроатлантичної інтеграції. Шляхом демократії, свободи і незалежності! - резюмує свою статтю Віктор Ющенко, повідомляє Обозрєватель.

Зараз ви читаєте новину «"Україна стала заручницею війни, яку веде Росія" - Ющенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути