Ексклюзиви
середа, 20 серпня 2008 08:57

Росія підрахувала збитки від війни

Росія підрахувала збитки від війни
"П"ятиденна війна" обійшлася Росії в 12,5 мільярда рублів, пише "Независимая газета" з посиланням на незалежних експертів.

Точних цифр поки немає, але приблизні оцінки фінансових втрат все-таки існують. Директор Центру аналізу стратегій і технологій (ЦАСТ) Руслан Пухов повідомив, що 10 фахівців Центру протягом трьох днів намагалися дати хоч би найзагальніші характеристики економічних втрат Росії в осетинській війні.

"За найприблизнішими оцінками, які будуть уточнені при появі всіх необхідних даних, на сьогоднішній день витрати Росії на війну в Південній Осетії склали 2,5 мільярда рублів на добу", - пише видання.

Розрахунки велися в координатах витрат, які враховують статті реальних витрат. Сюди входять вартість вильоту одного літака або вертольота, експлуатація танка, бойової машини піхоти чи корабля протягом доби, а також витрати на паливно-мастильні матеріали і їх доставку в райони бойових дій. І витрати на перекидання військових контингентів, загальна чисельність яких, за деякими оцінками, складала не менше 30 тисяч чоловік.

У існуючі оцінки не включена вартість знищеної або пошкодженої бойової техніки Російської армії. Експерти Центру не змогли зробити ніяких викладок, оскільки узагальнені дані про ці втрати Міноборони досі не розголошує.

В ході бойових дій було збито три російські штурмовики Су-25 і один стратегічний бомбардувальник Ту-22М3. Проте ніяких відомостей про підбиті танки, бронетранспортери, бойові машини піхоти і автомобільну техніку немає. По найзагальніших підрахунках, тільки вартість втрачених літаків більше 2,5 мільярдів рублів, пише "Независимая газета".

Основна частина витрат військових контингентів в Південній Осетії, як, втім, і в інших війнах, доводилася на ГСМ. Вони складали не менше 1,2 мільярдів рублів на добу, вважає видання.

Окрім цього - додаткові бойові виплати особовому складу, а також страховок сім"ям загиблих і пораненим військовослужбовцям в ході бойових дій в Південній Осетії.

"Таким чином, навіть найприблизніші оцінки вартості кампанії в Південній Осетії показують, що тільки бойові дії в "п"ятиденній війні" обійшлися Росії в 12,5 мільярда рублів. Крім того, 18 серпня віце-прем"єр Олексій Кудрін заявив, що на відновлення об"єктів в Цхінвалі і інших елементів інфраструктури Південної Осетії в 2009 році Росія планує виділити 10 мільярдів рублів. А вже цього року буде потрібно витрати не менше 3 мільярдів рублів. Таким чином, на ліквідацію наслідків агресії Грузії з федерального бюджету буде витрачено як мінімум ще 13 мільярдів рублів, що складає більше півмільярда доларів", - пише "Независимая газета".

Зараз ви читаєте новину «Росія підрахувала збитки від війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути