Ексклюзиви
четвер, 07 серпня 2008 08:50

Росія каже, що Голодомор в Україні влаштували свої ж

Голодомор в Україні у 30-х роках 20-го століття не можна вважати геноцидом українського народу, - заявив посол Росії в Білорусі Олександр Суріков.

"Голод тих років охопив Радянський Союз, незважаючи на національну й етнічну приналежність, тому і мови йти не може про його нібито цілеспрямованість на український народ", - підкреслив посол на прес-конференції в середу в Мінську.

Він зазначив, що відповідальність за продовольче забезпечення лежала не на центральній владі, а на місцевих властях. Більшою мірою, в масових репресіях зайву завзятість проявляла місцева влада, охоча отримати ордени, - сказав російський дипломат.

За його словами, українські партійні й каральні органи виявилися найбільш нещадними виконавцями політики розкуркулення по відношенню до власного народу, внаслідок чого в Україні загинуло понад 3 млн. селян, - повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання журналістів, посол повідомив, що його сім"я також зіткнулася з голодомором: в Україні жили його бабуся й дідусь, у яких у той час з голоду померло півсім"ї.

У посольстві Росії зазначили, що теза про голод в Україні як "про плановану Москвою акцію геноциду" використовувалася США в ідеологічній війні проти СРСР, а "офіційний Київ продовжує посилено впроваджувати в суспільній свідомості ідею відповідальності сучасної Росії за "голодомор - геноцид українців".

"Позиція Росії в цьому питанні однозначна й зрозуміла: голод 30-х років - це трагедія всього радянського багатонаціонального народу. Виходячи з цього, російська сторона й далі не має наміру миритися з антиросійською по суті кампанією стосовно подій 30-х років, а спроби вільного трактування історії й використання їх для розпалювання міжнаціональної ворожнечі розцінюються як недружній акт відносно Росії і знущання над пам"яттю мільйонів загиблих радянських людей", - підкреслюють у посольстві Росії в Мінську, повідомляє Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «Росія каже, що Голодомор в Україні влаштували свої ж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути