Ексклюзиви
середа, 30 липня 2008 18:53

Область отримала нову вакцину від туберкульозу

Автор: фото: Тетяна КУЦ
  Головний педіатр управління охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Ніна Дущак: ”Протягом останніх років зросло число відмовників од щеплень”
Головний педіатр управління охорони здоров’я Вінницької облдержадміністрації Ніна Дущак: ”Протягом останніх років зросло число відмовників од щеплень”

Півтора місяця новонародженим дітям в області не робили щеплення від туберкульозу вакциною БЦЖ — бактерія целюлярно жива. Днями отримали нову партію. За рішенням вченої ради Міністерства охорони здоров"я цього разу закупили продукцію виробництва Данії для протитуберкульозного щеплення. Раніше застосовували російську, дешевшу майже в 11 разів.

— Нова вакцина має інший штам, — каже головний педіатр управління охорони здоров"я Вінницької облдержадміністрації Ніна Дущак, 52 роки. — Він має змінюватися кожні 18–20 років, бо до туберкульозної палички виникає звикання.

Придбаної для області вакцини вистачить на півтора-два місяці. Потім медики чекають чергової поставки.

— Насамперед щеплюватимемо дітей у пологових будинках і тих, що народився один-два місяці перед цим і не отримав вакцини, — зазначає Дущак. — Ревакцинацію робитимемо згодом, коли буде нове надходження.

Головний педіатр зауважила, що вакцина має всі сертифікати якості, пройшла апробацію в Україні. Сьогодні данську продукцію застосовують у 43 країнах світу, зокрема й в усіх країнах Євросоюзу.

— Після цієї вакцинації раз на рік проводимо реакцію Манту, — каже Дущак.— Якщо вона в дитини 7 років негативна, ревакцинацію проводять повторно. І так само в 14 років. Зараз щеплення роблять у ліве плече кожній дитині, яка народилася здоровою і має вагу понад 2,5 кілограми.

Не можна робити щеплення хворій від народження дитині; малюку з внутрішньоутробною інфекцією, гострим захворюванням або ж хто з"явився на світ од ВІЛ-інфікованої матері, переніс пологову травму, має захворювання нервової системи. Вакцинацію можуть відкласти й зробити щеплення дитині за індивідуальним графіком. Якщо малюк — алергік, його варто спершу підготувати до процедури.

— Кожна вакцина — це не вода, й організм по-різному реагує на її введення, — зауважує лікар. — Але дитина короткий період перехворіла й надалі захищена від палички туберкульозу. Якщо нічого не робити, можна пропустити це захворювання. Протягом останніх років зросло число відмовників од щеплень. Водночас збільшилася і кількість випадків задавнених форм цієї хвороби.

В Україні триває стан епідемії туберкульозу, застерігають у Міністерстві охорони здоров"я.

Зараз ви читаєте новину «Область отримала нову вакцину від туберкульозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути