пʼятниця, 11 липня 2008 09:38

ООН відмовила Україні в розгляді питання про Голодомор

Питання про Голодомор на Україні в тридцятих роках минулого сторіччя не буде включений до порядку денного нинішньої, 62- ї сесії. Таке рішення прийняв генеральний комітет Генасамблеї ООН.

На постановці цієї теми на розгляд наполягав Київ.

Довгий час він закликав співтовариство націй визнати Голодомор геноцидом українського народу. Однак Росія заперечувала проти подібного трактування тих трагічних подій. Постпред Росії при ООН Віталій Чуркин назвав її історично - і, отже, політично - некоректною. Москва не раз нагадувала, що жертвами голоду в 30- і роки минулого сторіччя стали багато народів.

Тепер рішення генерального комітету повинне бути схвалене самою Генасамблеєю на пленарному засіданні, яке заплановане на 11 липня.

Нагадаємо, що 3 липня в Астані Парламентська Асамблея Організації з безпеки й співробітництва в Європі на пленарному засіданні 17- ої сесії прийняла резолюцію , у якій "рішуче пропонує всім парламентаріям вжити заходів для визнання факту Голодомору в Україні".

У ПАСІ підкреслили, що деякі українські політики вважають голод геноцидом українського народу й покладають відповідальність за це на центральну владу. Водночас, за оцінками російських учених, голод 1932-1933 років охопив основні зернові райони СРСР - Україну, Північний Кавказ, Нижнє й Середнє Поволжя, значну частину Центрально-Чорноземної області, Казахстан, Західний Сибір, Південний Урал.

"ПА ОБСЄ віддає данину пам"яті безневинним життям мільйонів українців, що загинули під час Голодомору 1932-1933 років у результаті масового голоду, викликаного жорсткими навмисними діями й політикою тоталітарного сталінського режиму", йдеться в документі.

Раніше повідомлялося, що служба безпеки України почала контактувати зі спецслужбами інших країн для пошуку інформації про Голодомор.

За матерiалами: Вести.ru, Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «ООН відмовила Україні в розгляді питання про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути