Ексклюзиви
вівторок, 24 червня 2008 13:00

Росія наскаржилася ООН на Україну за воїнів ОУН-УПА

Росія вважає необхідною реакцію з боку ООН, ПАРЄ, ОБСЄ на дії з вшанування пам"яті воїнів ОУН-УПА в Україні.

Про це йдеться у коментарі Департаменту інформації і преси МЗС Росії, що опубліковано на сайті міністерства.

У коментарі зазначається, що староста Російської громади Івано-Франківської області (Україна) Волков за дорученням членів ради Російської громади направив президенту РФ Дмитру Медведєву лист.

У листі староста "висловлює обурення з приводу так званих "торжеств", присвячених 65-й річниці створення дивізії СС "Галичина", що відбулися 24-25 травня 2008 року в Івано-Франківську".

На цей рахунок надходять і інші численні звернення українських громадських організацій і громадян, що виступають проти спроб перегляду підсумків Другої світової війни і заклопотаних тою шкодою, що ці спроби наносять добросусідському, дружньому характеру російсько-українських відносин, зауважує МЗС РФ.

У Росії "повністю розділяють оцінки радою Російської громади Івано-Франківської області цього блюзнірського акту".

"Викликає крайнє здивування, що представники офіційних структур Івано-Франківської області фактично підтримали "вшановування" колишніх есесівців, на совісті яких сотні тисяч страчених українців, росіян, євреїв, білорусів, людей інших національностей з числа громадян СРСР і країн Східної Європи", - заявляє МЗС РФ.

"Подібна лінія офіційної влади, включаючи присвоєння звання героя України капітану військ СС, командувачу УПА Роману Шухевичу, суперечить рішенням міжнародного Нюрнберзького трибуналу, що визнав злочинними есесівські формування", - йдеться в коментарі.

У цьому ж ряді - плани "певних політичних сил в Україні зрівняти в правах нацистських злочинців і бойовиків ОУН-УПА з ветеранами Великої Вітчизняної війни".

"Подібні дії вимагають принципової реакції з боку ООН, ПАРЄ, ОБСЄ, інших міжнародних організацій, усього світового співтовариства", - заявляють у МЗС РФ.

У Росії сподіваються, що "офіційна влада України, що декларує прихильність демократичним, європейським цінностям, усвідомлює усю згубність лінії на звеличування есесівців і покладе кінець спробам перегляду підсумків Другої світової війни", пише Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Росія наскаржилася ООН на Україну за воїнів ОУН-УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути