Ексклюзиви
понеділок, 23 червня 2008 09:08

Євросоюз вважає вибори в Зімбабве пародією на демократію

Євросоюз вважає вибори в Зімбабве пародією на демократію
Президентські вибори в Зімбабве є жалюгідною пародією демократії. Таку думку висловив в поширеній заяві верховний представник ЄС по зовнішній політиці і безпеці Хавьєр Солана.

"Вихід Моргана Тсвангіраї (лідера опозиційного Руху за демократичні зміни) з боротьби за пост президента зрозумілий, зважаючи на неприйнятну систематичну кампанію насильства, розгорнуту владою Зімбабве, - указується в заяві. - За подібних обставин вибори стали пародією на демократію. Їхнє проведення, безумовно, не гідне Африканського континенту сьогодні".

Лідер опозиції Зімбабве Тсвангіраї раніше оголосив в Хараре про своє рішення відмовитися від участі в другому турі президентських виборів, наміченого на кінець цього місяця. "Ми не закликатимемо людей голосувати 27 червня, коли це може коштувати їм життя", - сказав він. "Президент Роберт Мугабе фактично оголосив виборчу війну, заявивши, що куля замінила виборчий бюлетень", - підкреслив глава Руху за демократичні зміни, який неодноразово піддавався арештам після першого туру голосування, в якому він, за офіційними даними, набрав більшість голосів, але не отримав більше 50 відсотків, необхідних для обрання президентом.

Без участі Тсвангіраї діючий глава Зімбабве Роберт Мугабе залишається єдиною кандидатурою для обрання на вищий державний пост. Напередодні другого туру Мугабе заявляв, що ні за що не віддасть владу в країні "лакеям імперіалізму", як він іменує опозицію, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз вважає вибори в Зімбабве пародією на демократію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути