понеділок, 16 червня 2008 11:56

Косовські серби сформують свій окремий парламент

Косовські серби сформують свій окремий парламент
Сербська скупщина (парламент) Косово буде сформовано 28 червня за результатами муніципальних виборів, що відбулися на території Сербії 11 травня. Про це повідомив в неділю сербський міністр у справах Косово і Метохії Слободан Самарджич.

Як передає РІА "Новости", за словами міністра, скупщина могла б представляти інтереси всіх неалбанських громадян краю, який Сербія вважає своєю територією.

"Заснування сербської скупщини - знак того, що у сербського співтовариства немає наміру вступати в конфлікти, але є бажання влаштовувати своє життя відповідно до міжнародного права і конституції Сербії", - зазначив Самарджич.

Новий урядовий орган буде сформовано за домінуючої участі Сербської радикальної партії, що користується найбільшою популярністю серед косовських сербів.

День формування скупщини буде символічним - 28 червня серби відзначають важливе національне свято Відовдан. Це день поминання всіх святих мучеників сербських і день пам`яті битви на Косовому полі 28 червня (15 червня за старим стилем) 1389 року, коли відбулася битва балканських слов`ян на чолі з сербами проти війська турок. У кровопролитній битві серби зазнали поразки, яка призвела до втрати незалежності Сербії на 500 років.

Візит Самарджича до сербських анклавів Косово відбувся в той день, коли в краї набула чинності прийнята албанськими властями в Приштині конституція. Косовські серби, яких в краї налічується понад 100 тисяч, заявили про невизнання конституції.

Всього в Косово проживають близько двох мільйонів албанців і близько 150 тисяч сербів, боснійців, циган, турків і представників інших національностей.

Незалежність краю від Сербії парламент Косово в односторонньому порядку проголосив 17 лютого. Сербія і Росія відмовляються визнавати Косово, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Косовські серби сформують свій окремий парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути