Ексклюзиви
четвер, 12 червня 2008 14:50

РФ з особливим розмахом святкує день Росії

Сьогодні РФ відзначає найголовніше державне свято - День Росії. Він встановлений в 1992 році на згадку про події 1990-го року, коли перший з"їзд народних депутатів РРФСР схвалив Декларацію про державний суверенітет Росії, що стало точкою відліку нової історії країни.

Зазначимо, що свій "державний статус" День незалежності, як він тоді називався, знайшов в 1994 році, а нинішня назва - лише в 2002 році.

Росіяни вважають свято символом національного єднання.

Попри "молодість", свято вже знайшло свої традиції, що відрізняють його від звичайного вихідного дня. Так, вже декілька років поспіль саме в день Росії в Кремлі проходить церемонія вручення Державних премій РФ, повідомляє ИТАР-ТАСС. Сьогодні у Великому Кремлівському палаці знову будуть вшановувати її лауреатів.

Державна премія РФ присуджується Указом президента. Імена лауреатів були оголошені в Москві 20 травня. Зокрема, держпремія РФ за видатні досягнення в області гуманітарної діяльності 2007 року присуджена екс-президентові Франції Жаку Шираку. Президент РФ Медведєв ухвалив рішення про присудження премії після розгляду пропозиції Ради при президентові РФ з науки, технологій та освіти і Ради при президенті РФ з культури і мистецтва.

Увечері на Червоній площі пройде грандіозний концерт за участю зірок російської естради.

Як пише NEWSru.com, цього року до дня Росії присвячена ціла низка вельми знакових заходів, що, можливо, також увійде до традиції. Напередодні в Москві почав роботу Х Усесвітній Конгрес російської преси за участю представників російськомовних видань майже з 70 країн світу. У перший день роботи форуму, його відвідали президент РФ Дмитро Медведєв і прем"єр-міністр Володимир Путін.

Під час святкування Дня Росії в Москві в забезпеченні громадського порядку будуть задіяно 6560 співробітників правоохоронних органів, повідомив начальник управління інформації і громадських зв"язків ГУВС столиці Віктор Бірюков.

До того ж, літаки військово-повітряних сил АН-12 і МУЛ-18, передбачені для створення сприятливих метеоумов над Москвою, знаходяться на аеродромі зльоту і готові до виконання завдання.

Як повідомив тимчасово виконуючий обов"язки начальника служби інформації і громадських зв"язків військово-повітряних сил підполковник Володимир Дрік, "сьогодні екіпажі військово-повітряних сил за потребою зроблять 10 вильотів в Північний і Північно-західний сектори".

Слід зазначити, що святкування дня Росії відбувається в умовах звинувачень РФ в утиску цивільних свобод і прав. Це стосується в першу чергу переслідування опозиції, вільної преси. З огляду на це наводяться дані про 14 загиблих у Росії журналістів протягом останніх 8 років.

Нагадаємо, що в квітні Російська Держдума ухвалила в першому читанні законопроект, що дозволяє закривати ЗМІ за неодноразову публікацію матеріалів наклепницького характеру.

Історія свята

День Росії або ж День незалежності Росії, як іменувалося це свято до 2002 року - це одне з "наймолодших" державних свят у країні.

У 1994 році перший президент Росії Борис Єльцин своїм указом надає 12 червня державного значення - День ухвалення декларації про державний суверенітет Росії.

День тлумачився в народі по-різному. Перша спроба створити головне державне свято, що б ознаменувало початок відліку нової історії Росії, виглядала дещо незграбною.

Опитування населення тих років наочно демонстрували повну відсутність розуміння у росіян суті цього свята. Для більшості 12 червня було просто черговим вихідним днем, коли можна поїхати абикуди на відпочинок або ж на дачу попрацювати на землі. Спочатку багато хто навіть намагався потрапити на роботу. У містах Росії, звичайно, проводилися масові гуляння, але особливого розмаху не спостерігалося.

У своєму виступі 1998 року Борис Єльцин спробував раз і назавжди припинити пересуди навколо 12 червня, запропонувавши відзначати його як День Росії. Офіційну нову назву свято отримало лише 1 лютого 2002 року, коли в силу вступили положення нового Трудового кодексу.

Зараз, на думку росіян, День Росії - свято свободи, громадського миру і доброї згоди всіх людей на основі закону і справедливості. Це свято - символ національного єднання і загальної відповідальності за сьогодення і майбутнє РФ, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «РФ з особливим розмахом святкує день Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути