Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2008 10:55

"Регіони" за вступ до НАТО в обмін на відставку Тимошенко і широку коаліцію

16-17 червня Україну відвідає делегація Північноатлантичної Ради на чолі з генеральним секретарем НАТО Яапом де Хооп Схеффером.

Як пише "Дело", зустріч із лідером Партії регіонів Віктором Януковичем стане центральним заходом дводенного візиту Схеффера.

Разом з "регіоналами" генсек НАТО об"їздить південні і східні регіони країни, де найбільш сильні антинатовські настрої.

За словами джерела "Дело" у Партії регіонів, керівництво готове вести переговори з натовцями навіть ціною втрати електорату, але за солідні "відступні".

Зараз дискутуються лише вимоги, які "регіонали" пред"являть президенту Віктору Ющенку в обмін на свою лояльність. Найсолодшим "пряником" для опозиціонерів має стати відставка уряду і створення широкої коаліції, пише газета.

Представники Партії регіонів не заперечують своєї готовності до діалогу з натовцями, але можливі переговори коментують обережно.

"Ми зустрінемося з представниками НАТО, оскільки в нас є своя чітка позиція – з НАТО потрібно співпрацювати", - говорить депутат від Партії регіонів Іван Попеску.

"Регіонал" Тарас Чорновіл згадує, що його партія ніколи не голосувала проти проведення спільних навчань із НАТО.

Утім, ніхто з опитаних партійців не ризикнув припустити, що партія може відмовитися від своєї вимоги провести референдум перед вступом в Альянс.

Проте інші політичні сили не настільки упевнені у сталості "регіоналів". "Партію регіонів не можна розглядати як послідовного щирого борця проти вступу України в НАТО", - стверджує депутат від Компартії Леонід Грач. Він нагадує, що саме за уряду Януковича були підписані домовленості з НАТО про ПДЧ, а пізніше партія заклала в бюджет 2007 року кошти на пропаганду Альянсу.

"Я упевнений, що вони можуть торгувати своєю антинатовською позицією і, якщо їм буде вигідно прийняти позицію президента, вони це зроблять", - резюмує політик.

Остаточна програма візиту представників НАТО поки уточнюється, але вже точно відомо, що вони зосередяться на візитах у регіони України. Зокрема, відвідають Харків, Дніпропетровськ, Львів, а також Крим і Донецьк.

"Ми приїдемо не для того, щоб "екзаменувати" Україну. Усе, чого ми хочемо, – дізнатися, як ідуть справи в країні, і обговорити деякі робочі моменти з українськими колегами", - дипломатично говорять у Раді Північноатлантичного альянсу.

Між тим, видання не виключає, що Схеффер може виступити "своєрідним посередником між політичними силами".

Як повідомила прес-секретар президента Лариса Мудрак, зустріч Генсека НАТО і Віктора Ющенка вже запланована, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «"Регіони" за вступ до НАТО в обмін на відставку Тимошенко і широку коаліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути