вівторок, 03 червня 2008 08:13

РБ ООН дозволила застосовувати будь-які заходи для боротьби з піратами Сомалі

Радою Безпеки ООН була одноголосно схвалена резолюція щодо боротьби з піратами Сомалі за допомогою військових кораблів різних держав.

Таким чином, відповідно до схваленого документа, в найближчі шість місяців всі країни світу мають право застосовувати будь-які засоби для придушення піратства у водах Сомалі. Для цього необхідна лише згода перехідного уряду цієї країни на Африканському розі, направленого генеральному секретареві ООН.

Проект резолюції спільно розробили Франція, США і Панама. Повідомляється, що Франція спочатку пропонувала розповсюдити дію документа і на інші регіони світу, зокрема узбережжя Західної Африки, але цьому чинили опір інші країни.

Представники Китаю, В"єтнаму і Лівії в своїх виступах прямо вказали на те, що проголосують за резолюцію тільки з тією умовою, що вона не торкнеться суверенітету інших країн.

У резолюції наголошується, що іноземні військові кораблі у водах Сомалі зобов"язані допомагати судам, що знаходяться під загрозою нападу або що піддалися нападу піратів або озброєних грабіжників, а заходи щодо боротьби з піратством не повинні призводити до відмови судам будь-якої держави в праві на мирний прохід.

Як відомо, Сомалі знаходиться в стані безперервної громадянської війни з 1991 року. Країна фактично розпалася на декілька напівнезалежних держав.

Річ у тому, що перехідний уряд не в змозі контролювати свої територіальні води, і це сприяє розвитку піратства.

Біля берегів Сомалі - довжина берегової лінії складає без малого 3 тисячі кілометрів - проходять шляхи судноплавства з Червоного моря в Індійський океан. За офіційними даними, за минулий рік нападам піратів Сомалі піддалися 26 кораблів.

В результаті одного з останніх нападів пірати захопили судно "Амія скен" під панамським прапором і весь його екіпаж: чотирьох росіян і п"яти філіппінців. Росія попросила перехідний уряд Сомалі не намагатися звільнити їх силою.

Активність піратів у водах Сомалі набула загрозливого розмаху. За даними Міжнародного морського бюро, тут минулого року сталося понад 30 нападів на судна. Пірати відкривали стрілянину з гранатометів і автоматів і, наближаючись до жертв на суднах, спускали на воду невеликі човни і катери.

У лютому було захоплено буксир "Свіцер Корсаков", на борту якого перебувало декілька громадян Росії. У березні моряки були звільнені, передбачається, що за них був сплачений викуп в розмірі близько 700 тисяч доларів.

А зовсім нещодавно, 4 квітня, біля берегів Сомалі пірати захопили французьку яхту Le Ponant. Трищоглове парусне судно класу люкс поверталося від Сейшельських островів до місця приписки в Середземному морі. Всього на борту знаходилося більше 30 людей: 22 громадяни Франції, зокрема шість жінок, а також громадянка України та Кореї.

В результаті спецоперації, яка пройшла в 25 кілометрах від міста Гараада в Сомалі заручників було звільнено. Піратам заплатили викуп розміром в 2 мільйони доларів, які вони вимагали.

Одним з головних протиборчих угрупувань в Сомалі є ісламісти, який США вважають пов"язаним з "Аль-Каїдою". Вашингтон підтримує перехідний уряд, але воно ледве може впоратися з майже щоденними вилазками бойовиків.

ООН організувала переговори між більшістю сторін конфлікту в Сомалі, втім, за винятком найрадикальнішого ісламського угрупування "Шахаб".

Переговори проходять в розкішному готелі на березі Червоного моря в сусідній державі Джібуті, оскільки територію Сомалі визнали дуже небезпечною для цієї мети, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «РБ ООН дозволила застосовувати будь-які заходи для боротьби з піратами Сомалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути