Ексклюзиви
понеділок, 19 травня 2008 08:58

Грузія і Абхазія узгодили план мирного врегулювання

Тбілісі і Сухумі узгодили попередній план мирного врегулювання грузино-абхазського конфлікту, який в понеділок, 19 травня, обговорить з російським керівництвом в Москві президент Абхазії Сергій Багапш, пише сьогодні газета Коммерсант".

За даними видання, як перший крок Тбілісі і Сухумі мають намір за посередництва Москви укласти угоду про незастосування сили, що передбачає повернення грузинських біженців до Абхазії і виведення грузинських військ з верхньої частини Кодорського ущелини.

"На двосторонньому рівні в принципі домовилися з основних питань, але залишається ряд деталей", - сказав глава МЗС Абхазії Сергій Шамба.

Після розвалу СРСР Абхазія, що входила до складу Грузинської РСР, заявила про свою незалежність. Грузія в серпні 1992 року ввела війська до Абхазії, але зустріла там озброєний опір. Озброєний конфлікт, що привів до втрати Грузією контролю над Абхазією, завершився 30 серпня 1993 року. З тих пір Абхазія добивається визнання своєї незалежності, яку поки не визнала жодна з держав.

Тбілісі розглядає Абхазію як частину країни і пропонує їй широку автономію у складі Грузії. Мир в зоні грузино-абхазського конфлікту підтримують Колективні сили з підтримки миру СНД, укомплектовані російськими військовослужбовцями. Переговори по врегулюванню конфлікту перервані в 2006 році.

6 березня Росія відмінила введені в 1996 році торговельно-економічні, фінансові і транспортні санкції відносно Абхазії і запропонувала іншим країнам СНД також вийти з режиму обмежень відносно республіки.

У свою чергу парламент Абхазії звернувся до ООН і Росії із закликом визнати незалежність республіки. Депутати російської Держдуми, вивчивши звернення Абхазії і Південної Осетії, запропонували президентові і уряду РФ розглянути питання про доцільність визнання незалежності невизнаних республік.

Варто відзначити, Президент України Віктор Ющенко заявив, що Україна готова виступити як миротворець в зоні грузино-абхазського конфлікту, повідомляє Кореспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Грузія і Абхазія узгодили план мирного врегулювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути