субота, 17 травня 2008 07:06

Нечипорука й Моцного посадили за вбивство

На 15 років позбавили волі хмельничан 26-річного Івана Нечипорука й Олександра Моцного, 29 років. Верховний суд визнав їх винними у вбивстві 49-річної Антоніни Іскрицької. Днями чоловіків мають перевести до в"язниці в Івано-Франківську область.

— Слава Верховному суду! — вигукнув після оголошення вироку 30-річний Сергій Іскрицький, син убитої.

— Ви узяли гріх на душу, бо відправили за ґрати невинних, — кажуть у відповідь батьки засуджених.

Справу розглядали кілька судів. Хмельницький міськрайонний виправдав підсудних, Шепетівський районний Хмельницької області відправив справу на додаткове розслідування. За вироком Тернопільського апеляційного, чоловіки отримали по 15 років, Верховний залишив його чинним. Захисники засуджених переконані, що слідчі сфабрикували справу. Шукають шляхи для перегляду.

Нечипорук із дружиною Наталею жили у Хмельницькому. Чоловік ремонтував квартири, жінка працювала у швейному цеху приватних підприємців Іскрицьких. Моцний продавав речі на ринку.

За версією слідства, Наталія розповіла Іванові, що 13 березня 2004 року 56-річний Олександр Іскрицький від"їжджає у відрядження до Туреччини. Удома залишається його дружина Антоніна й син Сергій. Нечипорук підмовив Моцного пограбувати квартиру. Зранку чоловіки під"їхали на таксі до будинку підприємців. Із пістолетом чекали в коридорі, доки хтось вийде. Коли заходили до помешкання, одягли чорні маски й рукавички.

За чверть на восьму ранку двері відчинив Сергій. Моцний із Нечипоруком на нього накинулися, у тісному коридорі почалася бійка. Антоніну Іскрицьку, яка вибігла на допомогу, нападники застрелили. Самі втекли. Грошей не взяли.

Нечипорука й Моцного затримали за кілька днів. На них указав Сергій Іскрицький. Чоловік їхав машиною і побачив Івана й Олександра разом.

— Цього було досить, аби їх запідозрити, — пояснює Іскрицький електронною поштою. Безпосередньо спілкуватися він відмовився. — У них різні характеристики. На Моцного вкрай негативна, він уживав наркотики. Нечипорук — позитивний. Дружина постійно хвалила його в цеху. Крім того, по статурі вони схожі на нападників.

Версію Сергія слідчі взяли за основну. Докази збирали з порушенням закону. Підозрювані перебували в ізоляторі тимчасового тримання більше, ніж це дозволено, до них не допускали захисників.

— Підвішували на лом, під"єднували електродроти до інтимних місць, били, — розповідає 56-річна пенсіонерка Лариса Моцна. — Син був, наче маятник. При кожній відмові отримував серію ударів у голову й гойдався на ломі.

Наталя Нечипорук говорить: так само вибивали зізнання і з її чоловіка. Тілесні й електричні ушкодження підтвердила експертиза. Іван з Олександром сподівалися, що на суді їх відпустять.

Ключовими для судді були свідчення таксиста Валерія Керімова, 37 років. Чоловік запевняв, що того ранку підвозив до будинку Іскрицьких двох чоловіків. Спочатку описував їх як 17–18-річних, імовірно, студентів. Під час слідства змінював свідчення доти, доки його пасажири не стали схожими на Нечипорука й Моцного.

Згодом таксист вибачався перед Нечипоруком. Казав, що йому підкинули наркотики, погрожували відкрити кримінальну справу. Валерія затримали на три дні. Потім п"ять місяців чоловік ходив під загрозою порушення кримінальної справи. Розказував, що його погрожували посадити за співучасть у вбивстві. Керімов свідчив проти Моцного й Нечипорука під тиском. Останній записав розмову на мобільний, але Тернопільський суд ці факти проігнорував.

Адвокати потерпілих зазначають: жодного доказу провини їхніх клієнтів суд не мав. На місці злочину знайшли відбитки пальців, однак вони не належать ані Нечипорукові, ані Моцному. Не виключають, що слідство свідомо пішло іншим шляхом.

— Під час огляду квартири виявили три розгорнутих ліжка, — каже адвокат 48-річна Галина Берегова. — А за версією потерпілого, глава сімейства був у відрядженні. Під час огляду в покійної виявили порізи на руці. Слідчі не поцікавилися, звідки вони. Ці поранення можуть свідчити, що у квартирі відбувався конфлікт ще до пострілів. Згодом порізи узагалі зникли зі справи. До того ж під трупом мала б бути калюжа крові, але там не було ні краплі. Слідство цим не цікавилося.

При кожній відмові отримував серію ударів у голову

Крім знайдених на місці злочину двох кульок від пневматичної зброї, на експертизу послали ще 50. Вони виявились ідентичними.

— Слідчий знає особу, яка могла скоїти злочин, — упевнена Берегова. — У матеріалах же не вказано, в кого він ці кульки узяв.

— Приклад із Нечипоруком і Моцним — підтвердження того, що в Україні утворилася система, коли злочин можуть навісити на кого завгодно, — зауважує правозахисниця Тетяна Яблонська. — Міліція і прокуратура фальсифікують докази, а суд охоче затверджує їхні фантазії.

Правоохоронці В"ячеслав Мостовий та Ігор Весна, які були причетні до розслідування, відмовилися щось коментувати.


Розслідування велося в рамках проекту активізації громадян у боротьбі з корупцією "Гідна Україна".

Зараз ви читаєте новину «Нечипорука й Моцного посадили за вбивство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути