Ексклюзиви
середа, 30 квітня 2008 10:49

Тбілісі звинуватив Москву в посяганнях на суверенітет Грузії

Міністерство закордонних справ Грузії розцінює останні дії Росії щодо Абхазії і Південної Осетії як агресивні і провокаційні, і закликає російську сторону зупинитися і сісти за стіл переговорів для обговорення мирних ініціатив, висунутих президентом Грузії Михайлом Саакашвілі.

Про це заявив на брифінгу у вівторок в Тбілісі в.о. міністра закордонних справ Грігол Вашадзе.

МЗС і Міноборони Росії у вівторок заявили "про вимушене збільшення в зонах конфліктів миротворчого контингенту Збройних сил Російської Федерації в межах чисельності, визначеної раніше досягнутими міжнародними домовленостями в рамках вирішень Ради голів держав-учасників СНД".

"Це не можна назвати інакше, як продовження де-факто анексії територій Грузії і військовою провокацією", - заявив Г.Вашадзе.

Він підкреслив, що "збільшення контингенту повинне бути узгоджене з грузинською стороною, інакше це є порушенням суверенітету Грузії".

Брифінг відбувся після консультацій керівництва зовнішньополітичного відомства з представниками країн-друзів Генерального секретаря ООН по Грузії.

Закликавши Росію утримуватися від агресивних дій, Г.Вашадзе відзначив, що "в нормальній ситуації, коли Росія могла обговорити з нами ініціативи президента Грузії, питання миротворчих сил, можна було вирішити протягом десяти хвилин".

"Але Росія позиціонувала себе як сторону в конфлікті, а військові сили Росії стали чинником дестабілізації. Дії Росії підвищують ризик дестабілізації в регіоні, і за це відповідає російська сторона", - сказав Г.Вашадзе.

"Ми пропонуємо керівництву Росії спокійно прочитати мирні ініціативи президента Грузії, сісти за стіл переговорів і мирно вирішити кризу", - сказав в.о. голови МЗС.

Він відзначив, що Грузія продовжує консультації з представниками міжнародної співдружності, передає ІА "Новости-Грузия".

Зараз ви читаєте новину «Тбілісі звинуватив Москву в посяганнях на суверенітет Грузії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути